Siwa
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Amons tempel

Ruinene av Amons tempel, der Aleksander den store i 333 fvt. skal ha fått beskjed om at han var sønn av Amon og skulle komme til å styre Egypt.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Siwa er en befolket oase i Egypt, som ligger i Den libyske ørken, rundt 25 kilometer fra grensen mot Libya. Siwa ligger i guvernementet Matrouh, og er også kjent som Amonoasen, grekernes Ammonion. Oasen har en befolkning på rundt 33 000 innbyggere (CAPMAS 2016), og er preget av berbisk sammen med arabisk kultur.

Siwaoasen ligger i en depresjon 15–24 meter under havnivået. Ved oasen er det utbredt dyrking av oliven, dadler og sitrusfrukt. I området ligger tempelruiner og klippegraver som i dag er en turistattraksjon.

Historie

Oasen har vært befolket siden forhistorisk tid. Siwa ser likevel ikke ut til ikke å ha vært en sentral del av Det gamle Egypt, og de tidligste indikatorene på egyptisk kultur ser vi i en nekropolis som ble grunnlagt her i den sene perioden på 600-tallet fvt. Grunnet sin plassering i et fruktbart område, har Siwa vært en knutepunkt for handelsruter siden tidlig tid.

I gresk-romersk tid i antikken lå det et orakel i Siwa. Da Alexander den store besøkte orakelet i Siwa fikk han angivelig beskjed om at han var sønn av guden Amon. Ruinene ligger fremdeles i Siwa.

Siwa har som andre steder i Egypt vært under en rekke ulike overherredømmer som gresk og romersk herredømme. Grunnet sin isolerte plassering har ikke Siwa vært under direkte europeisk kontroll siden antikken før i nyere tid. Antropologiske studier fra første halvdel av 1900-tallet viste at det har eksistert en utbredt tradisjon for aksept for homofili i Siwa, med kultur for likekjønnet ekteskap. Disse kulturuttrykkene har angivelig blitt undertrykket i senere tid.

Kultur

Siwa har historisk sett vært befolket i stor grad av berbere, noe som har preget kulturliv og tradisjoner. Siwa er kjent for sine festivaler, som ved siden av de mer vidtrekkende muslimske feiringene inkluderer Siyaha-festivalen som innebærer store offentlige festmiddager og andre kulturuttrykk tilknyttet sufismen. Tradisjonelle klær i Siwa skiller seg fra andre tradisjonelle egyptiske klær, særlig i smykker av sølv.

En stor del av befolkningen snakker berbisk, i en østlig dialekt spesifikk for dette området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg