Delta. Tegning av Nilens delta som viser hvordan elven deler seg vifteformet i flere grener.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nildeltaet er et trekantdelta nord for Kairo i det nordlige Egypt, der Afrikas lengste elv, Nilen, sprer seg og renner ut i Middelhavet. Deltaet strekker seg fra Alexandria i vest til Port Said i øst, og utgjør over 230 kilometer av middelhavskysten. Med en lengde fra nord til syd på rundt 160 kilometer og et totalareal på omkring 24 000 kvadratkilometer er dette et av verdens største elvedeltaer. Den berømte Rosettasteinen ble funnet i Nildeltaet i havnebyen Rosetta i 1799.

Faktaboks

Også kjent som
Nedre Egypt
al-Wagh al-Bahari

Geografi

Vannet fra Nilen legger grunnlag for et enormt fruktbart område i Nildeltaet. Her klargjøres rismarkene for såing.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Nilen danner to hovedarmer gjennom Nildeltaet; Damietta (Dumyat) i øst og Rosetta(Rashid) i vest. Kystlinjen til Nildeltaet er brakkvannslaguner med fine badestrender ved Middelhavet. Mellom disse danner deltaområdet en trekant som er den mest fruktbare delen av Egypt. Deltaet huser flere større egyptiske byer, som Alexandria, Shubra El Kheima, Port Said og El Mahalla El Kubra.

Landbruk

Nildeltaet er flatt og svakt skrånende mot nord. Siden 4000 fvt. har deltaet vært utnyttet til landbruk, men først rundt starten på vår tidsregning begynte en større bosetning av området. Byggingen av to hoveddemninger nord for Kairo på 1860-tallet ga to til tre avlinger i året av bomull og ris. Nilen pleide å oversvømmes årlig, slik at det fruktbare mudderet ga næring til omkringliggende landbruk, og la grunnlaget for egyptisk jordbruk. Dette tok imidlertid slutt etter byggingen av Aswandammen i 1960-årene.

Dyreliv

Nildeltaet har et rikt dyreliv, og er tilholdssted for en rekke vannfugler som overvintrer i området. I tillegg finner man en rekke fiskearter og amfibier. Nilkrokodillen, som er den nest største nålevende krokodillen, har sitt navn fra området, men er ikke lenger å finne i Nildeltaet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg