Hurdal glassverk

Vinglass. Utført ved Hurdals Verk. 1779-1808.

Artikkelstart

Hurdal Glassverk var et norsk glassverk beliggende i Hurdal. Verket var i drift fra 1755 til 1895. Produksjonen varierte fra vindusglass til bruksglass av flere kvaliteter.

Faktaboks

Også kjent som
Hurdals Glasværk

Etablering

Glassverket ble anlagt i 1755 for produksjon av vindusglass. I 1779 ble den viktige fremstillingen av krystall- og hvittglass på Nøstetangen nedlagt og flyttet til Hurdal Verk med redskap og personale.

Overgangsperiode

Den første tiden produserte man mange av de samme formene som på Nøstetangen. Etter hvert ble de erstattet med nyklassisistiske modeller. Den ledende gravør var Villas Vinter, som hadde med seg mange av motivene fra Nøstetangen. Den andre ledende gravøren fra Nøstetangen-perioden var Johan Heinrich Becker, som hadde verksted i Drammen.

Husholdningsglass

På Hurdal begynte man tidlig å fremstille farget glass, fortrinnsvis i forskjellige blåtoner, foruten ugjennomsiktig hvitt. I 1808 opphørte produksjonen av krystall- og hvittglass på Hurdals Glassverk. De fleste fagfolk flyttet over til det nylig anlagt Gjøvik glassverk, som fra 1809 overtok Hurdals produksjon, med særlig vekt på blått glass.

Produksjonen av vindusglass vedvarte til 1895. Da ble den overdratt til Drammens Glassverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Polak, Ada (1992). Gamle glass fra Hurdal og Gjøvik, C. Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg