Faktaboks

Louise av Mecklenburg-Güstrow
Født
28. august 1667, Güstrow, Mecklenburg, Det tysk-romerske riket (nå Tyskland)
Død
15. mars 1721, København, Danmark
Virke
Dansk-norsk dronning
Familie

Foreldre: Hertug Gustav Adolf av Mecklenburg-Güstrow (1633–1695) og Magdalena Sibylla av Holstein-Gottorp (1631–1719).

Gift 5.12.1695 på Københavns slott med kronprins, senere kong Frederik 4. (1671–1730).

Dattersønns datterdatter av kong Frederik 2. (1534–1588); mor til kong Christian 6. (1699–1746).

Louise av Mecklenburg-Güstrow
Louise av Mecklenburg-Güstrow.

Louise av Mecklenburg-Güstrow var dronning av Danmark-Norge fra 1699 til 1721 gjennom sitt ekteskap med Frederik 4.

Louise var datter av hertug Gustav Adolf av Mecklenburg-Güstrow. I 1695 ble hun gift med kronprins Frederik av Danmark-Norge (senere Frederik 4.), og var dronning fra 1699. Av deres fem barn vokste bare Christian 6. og en datter opp.

Som dronning ble Louise tilsidesatt, i det kongen ikke bare hadde flere elskerinner, men også lot seg «vie til venstre hånd» (morganatisk ekteskap) to ganger, til tross for at det var dødsstraff for bigami i Danmark-Norge.

Gift med Frederik 4.

Louise av Mecklenburg-Güstrow vokste opp i et pietistisk miljø og var hele sitt liv preget av en alvorlig religiøsitet. Grunnen til at hun ble utvalgt som dronningemne i Danmark og Norge var antakelig at Frederik 4. så på henne som den hustruen som ville være til minst besvær for ham. Han hadde en rekke utenomekteskapelige seksuelle forbindelser og hadde ingen planer om å oppgi dette tidsfordriv. To ganger giftet han seg «til venstre hånd», første gang i 1703 med Elisabeth Helene von Vieregg, og i 1712 med Anna Sofie Reventlow.

Disse forbindelsene såret og ydmyket dronningen, og hun besvarte fornærmelsene med å iscenesette en rekke svært pinlige konfrontasjoner. Samtiden hadde ikke større sympati for dronning Louise, og scenene ble sett på som en unnskyldning for kongens oppførsel. Dronningens sønn, den senere kong Christian 6., tok morens parti; det samme gjorde hennes svoger prins Carl og svigerinnen prinsesse Sophie Hedevig.

Dronning Louise søkte trøst i en pietistisk religiøsitet, og det virker ikke som om hun var en særlig betydelig kvinne. Kongen var populær hos folket, mens dronningen levde tilbaketrukket og var ukjent for allmennheten.

Som enke bodde Louise på slottet Hørsholm, og hun eide også Rungstedgård og Ebberødgård, begge på Sjælland. I 1704 anla hun en kruttmølle, som var i drift til 1910.

Dronning Louise fikk svært pen omtale i en rekke liktaler, men dette skyldtes i stor grad en befaling fra Christian 6. til de ulike predikantene.

Anna Sofie ble kronet til dronning allerede dagen etter Louises død i 1721.

Barn

Av kongeparets fem barn døde tre som små. Sønnen, kong Christian 6., overtok som eneveldig konge ved farens død. Datteren Charlotte Amalie (1708–1782) var ugift. Hennes smykker utgjør i dag en vesentlig del av samlingen av danske kronjuveler på Rosenborg Slot.

Avbildninger

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder og litteratur

  • Ellen Jørgensen og Johanne Skovgaard: Danske Dronninger, København 1909–10
  • biografi i Harald Lande og Åsa Gran: Norges konger og dronninger i tusen år, 1945
  • Svend Cedergreen Bech: biografi i Dansk biografisk leksikon, tredje utgave (DBL3), bind 9, København 1981
  • Grethe Jensen: biografi i Steffen Heiberg (red.): Danmarks dronninger i tusind år, København 2000, s. 62–65
  • Terje Bratberg: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg