glasskunst
Lokkpokal i glass med gravert dekor utført av Heinrich Gottlieb Köhler. Utført ved Nøstetangen 1765/1766.

Nøstetangen glassverk var Norges første glassverk. Det ble anlagt ved Hokksund av Det Norske Compagnie i 1741.

Historie

Nøstetangens største periode tok til da den dansk-norske offiseren Caspar Herman von Storm, senere stiftsamtmann i Christiania, overtok ledelsen i 1753. Han skaffet den fremragende britiske glassblåseren James Keith til Nøstetangen i 1755. Litt senere flyttet den tyske gravøren Heinrich Gottlieb Köhler fra København til Nøstetangen. Dermed var grunnlaget skapt for den blomstrende perioden som 1760-årene betegner i norsk glasskunst.

Påvirket av tysk og engelsk glass

Nøstetangen glassverk (foto, lysekrone)

Nøstetangen glassverk. En av tre lysekroner som ble laget i 1760-årene til Kongsberg kirke.

Av /KF-arkiv ※.

Nøstetangen-stilen ble skapt i møtet mellom engelsk og tysk glasstradisjon. Produksjonen er velkjent gjennom en fullstendig, håndtegnet priskurant fra 1763 og et overraskende stort bevart gjenstandsmateriale.

I den tidlige perioden var det mest tyske glassarbeidere ved Nøstetangen. Alle modeller unntatt én var tyske eller internasjonale. Kongelig Mund Glas Chrystal var derimot et «helnorskt» produkt. Glasset er første gang omtalt i 1753. Ellers var Perlkelchen en slager. Modellen er kjent i åtte varianter. Typisk for Perlkelchen er luftboblene (perler) i stetten og klokken. Det ble produsert under nesten hele tiden Nøstetangen var operativt.

Kjennetegnende for Nøstetangens tidlige periode er at glassene var formmessig er tunge, mens de under rokokkoen var slanke og grasiøse.

Avvikling

I 1770-årene ble driften ved Nøstetangen etter hvert trappet ned, og i 1777 stoppet den helt. Produksjonen ble så overført til Hurdal Verk.

Mange hovedstykker både fra tiden før og etter 1753 var bestillinger fra kongehuset. De er fremdeles å se på Rosenborg slott i København. Andre praktstykker er lysekronene i Kongsberg kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gaustad, Randi (1998). Skål for Norge: Nøstetangens spennende verden, Aschehoug
  • Johansen, Lynn Funnemark (2011). Nøstetangen – hva glassene forteller... og litt til, Baluster & slanger ANS
  • Christiansen, G. E. (1939). De gamle privilegerte norske glassverker og Christiania Glasmagasin, H. Aschehoug & Co.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg