Christiansborg – slott i København

Christiansborg.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Christiansborg, slott i København, tilholdssted for Danmarks regjering, Folketinget, høyesterett og kongelige representasjonslokaler. Tidligere var Christiansborg de danske kongers hovedresidens. Anlegget ligger på Slotsholmen, der byens grunnlegger biskop Absalon bygde sin borg i 1160-årene. Med utvidelser og tilbygg kom denne borgen til å tjene som de danske kongers offisielle residens til 1731, da Christian 6 lot det hele rive for å gi plass til det første Christiansborg. Det var et barokkslott av veldige dimensjoner og stor prakt, tegnet av tyskeren E. D. Häusser. Av dette anlegg eksisterer fremdeles den store ridebane omgitt av lave fløyer for ridehus og hoffteater og med Nicolai Eigtveds grasiøse marmorbro for enden av midtaksen.

Hovedbygningen ble ødelagt av brann 1794, og ble på begynnelsen av 1800-tallet erstattet av det annet, klassisistiske Christiansborg, tegnet av C. F. Hansen innenfor rammen av det førstes murer (1805–28). En tilføyelse var slottskirken, som ble reddet da også denne hovedbygning brant 1884. Slottets funksjon som kongelig residens hadde avtatt utover på 1800-tallet, men det ble fortsatt brukt til representasjon. Riksdagen holdt sine møter her, og fra 1864 var slottet også tilholdssted for Høyesterett.

1903 ble det utskrevet en arkitektkonkurranse om en ny bygning for Riksdagen og andre sentrale statsorganer på slottets grunn. Den ble vunnet av Thorvald Jørgensen. Det tredje, eksisterende Christiansborg ble oppført i nybarokk 1906–19. 1992 ble den gamle slottskirken ødelagt av brann, fire år senere var den ferdig restaurert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.