konventikkel

Artikkelstart

Konventikkel er private religiøse sammenkomster med skriftlesning, bønn og oppbyggelse. De forekom både i middelalderen og i reformasjonstiden, men ble særlig vanlig hos Phillip Jakob Speners venner (pietistene) ifølge hans skrift Pia desideria («Fromme ønsker») fra 1675 der slike møter ble anbefalt.

Faktaboks

Uttale
konventˈikkel
Etymologi
av latin ‘mindre sammenkomst’

Konventikkelplakaten

Også i Danmark-Norge fikk private religiøse møter innpass. Da de kunne føre til kirkelig uorden og kjetterske anskuelser, utstedte Christian 6 i 1741 en forordning om de religiøse forsamlinger, vanligvis kalt Konventikkelplakaten. Etter den skulle prestene føre kontroll med konventikkelvirksomheten. Det var blant annet etter denne loven Hans Nielsen Hauge ble fengslet og dømt. Konventikkelplakaten ble opphevet i Norge i 1842.

Etter opphevelsen kom det en rekke kristne organisasjoner både med tilknytning til Den norske kirke og som uavhengige religiøse samfunn. Blant organisasjonene som ble startet var de første misjonorganisasjonene. En av de sentrale skikkelsene var fogden Søren Schiøtz, som også var aktiv brødremenigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg