Chester, by i Storbritannia, England, Cheshire, ved Dee, 13 km fra munningen; 80 100 innb. (2001). Handels- og administrasjonssenter. Betydelig turisme.

Chester er en av de få engelske byer som har bevart bymurene, som til dels stammer fra romertiden. Et særtrekk er også arkadegangene, rows, langs gatene. Andre severdigheter er de mange bindingsverkshus fra 1500–1600-tallet, en katedral som delvis er fra normannisk tid, den tidligere katedralen, St. John's-kirken, fra tidlig normannisk tid, og Caesar's Tower. Flere museer, bl.a. Grosvenor Museum med bl.a. mange romerske gjenstander, militærmuseum og leketøy- og dukkemuseum.

Et romersk anlegg, Deva, går tilbake til 48 e.Kr. og byen Devana Castra (fra ca. 80 e.Kr.) ble en viktig militærby. Inntatt av danene 894 og av normannerne 1070 (som siste engelske by). I borgerkrigen stod Chester på kongens side og ble erobret av parlamentstroppene 1646 etter en lang beleiring. Frem til 1700-tallet var Chester en viktig handelsby; senere ble Dees munning mudret igjen, og trafikken begynte å gå over til Liverpool.

Navnet Chester er det latinske castra, 'leir' (sml. det kymriske navn på byen som er Caer Lleon, lat. castra legionum).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.