Chester (by i Storbritannia)

Artikkelstart

Chester en by i Storbritannia, England, i grevskapet Cheshire, ved elven Dee, 13 kilometer fra munningen. Byen har 86 011 innbyggere i følge folketellingen i 2011 og er hovedstad og adminsitrasjonssenter i grevskapet Cheshire.

Faktaboks

Uttale
tʃˈestə
Etymologi

Navnet Chester er det latinske castra, 'leir' (sml. det kymriske navn på byen som er Caer Lleon, lat. castra legionum).

De viktigste næringsveiene er tjenestytende næringer som turisme, detaljhandel, finansielle tjenester og offentlig forvaltning. Like vest for Chester, over grensen til Wales, ligger Broughton med en flyfabrikk tilhørende Airbus. Her arbeider over 6000 personer.

Chester er en av de få engelske byer som har bevart bymurene, som til dels stammer fra romertiden. Bymurene regnes for å være en av Storbritanias best bevarte. Et særtrekk er også arkadegangene, rows, langs gatene. Andre severdigheter er de mange bindingsverkshus fra 1500–1600-tallet, en katedral som delvis er fra normannisk tid, den tidligere katedralen, St. John's-kirken, fra tidlig normannisk tid, og Caesar's Tower. Byen har flere museer, blant annet Grosvenor Museum med mange romerske gjenstander, militærmuseum og leketøy- og dukkemuseum.

Det romerske anlegget Deva skriver seg fra år 48 evt, og byen Devana Castra (fra omkring 80 evt ble en viktig militærby. Chester ble inntatt av danene i 894 og av normannerne i 1070 som den siste engelske byen. Under den engelske borgerkrigen (1642–1651) stod Chester på kongens side og ble erobret av parlamentstroppene i 1646 etter en lang beleiring. Frem til 1700-tallet var Chester en viktig handelsby; senere ble Dees munning mudret igjen, og trafikken begynte å gå over til Liverpool.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg