Henry Charles Albert David

Faktaboks

Henry Charles Albert David

Harry

Født
15. september 1984
Foto fra 2017.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Henry Charles Albert David, kalt Harry, er en britisk prins og hertug av Sussex. Han er yngste sønn av prins Charles og prinsesse Diana og nummer seks i arverekkefølgen til den britiske trone

Harry gikk ut av eliteskolen Eton i 2003 og var i 2005–2006 elev ved militærakademiet i Sandhurst. Han er offiser i den britiske hær og i 2008 ble det avslørt at han var direkte involvert i kamphandlinger mot Taliban i Afghanistan. Både Harry og medsoldatene ble dermed evakuert av fare for kidnapping. Etter dette har han jobbet mye med veldedighet og i 2004 lanserte han Invictus Games, en sportsturnering for sårede og syke soldater og krigsveteraner. Harry som var 12 år da moren, prinsesse Diana, har vært åpen om savnet og er svært engasjert i barns og unges mentale helse.

I 2018 giftet han seg med den amerikanske skuespillerinnen Meghan Markle som da fikk tittelen Hennes kongelige høyhet, hertuginne av Sussex. Parets sønn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor ble født i 2019. I januar 2020 erklærte hertugparet av de ville trekke seg fra sine offisielle plikter i den britiske kongefamilien og leve et selvstendig liv. De er nå bosatt i Santa Monica, California hvor de har etablert sin egen stiftelse, Archewell, som skal jobbe med veldedighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Ida Scott

Takk for innspill, det er nå lagt til artikkelen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg