Diana (britisk prinsesse)

Faktaboks

Diana
Lady Diana Frances Spencer Princess of Wales
Uttale
daiˈænə
Født
1. juli 1961
Død
31. august 1997
Diana fotografert under et besøk til Leicester i mai 1997.
/AP.

Artikkelstart

Diana var en britisk prinsesse som fra 1981 til 1996 var gift med den britiske tronarvingen Charles, prins av Wales. Hun døde i en bilulykke i Paris 31. august 1997.

Bakgrunn og familie

Diana Frances Spencer ble født i 1961 i Norfolk i England og var datter av Edward John Spencer, den 8. jarlen av Spencer, og Frances Ruth Roche. Hun var født inn i det britiske aristokratiet. 29. juli 1981 giftet Diana seg med den britiske tronarvingen Charles, prins av Wales, i en storslått vielse i St. Paul's-katedralen i London. Prins Charles og Diana tok ut separasjon i 1993, og ekteskapet ble oppløst i 1996.

Diana og Charles fikk to barn: Prins William, født i 1982, og prins Henry, best kjent under kallenavnet «Harry», født i 1984.

Folkekjær

Diana ble en svært populær prinsesse i det britiske folket. Hun ga stemmer til svake grupper i samfunnet som hjemløse, vanskeligstilte barn, hiv-smittede og mennesker med spiseforstyrrelser. Hun snakket om disse ømtålige emnene på et språk folk forsto og identifiserte seg med.

Diana ble omtalt med flere navn og titler, men den som kanskje henger best igjen er Tony Blairs omtale av henne da hennes dødsfall ble kjent – «folkets prinsesse» (the people's Princess). Diana var populær da hun var i live, men er om mulig enda mer populær etter sin død.

Dødsfall

Diana omkom under tragiske omstendigheter i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Uken etter dødsfallet ble en av de vanskeligste ukene for det britiske monarkiet i moderne tid. Selv om monarkiet aldri var truet, reagerte det britiske folket på måten kongefamilien håndterte dødsfallet på. Statsminister Tony Blair, som hadde kommet til makten fire måneder før, spilte en avgjørende rolle for å få dronning Elizabeth til å forstå dimensjonene av folkets sorg etter Dianas død. Etter noen dagers politisk dragkamp, ble Diana stedt til hvile fra Westminster Abbey. Prosesjonen med Dianas kiste hadde da gått gjennom deler av Londons sentrum. Hun ble begravd på Spencer-familiens eiendom i Althorp i England.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg