Diana var en britisk prinsesse som fra 1981 til 1996 var gift med den britiske tronarvingen Charles, prins av Wales. Hun døde i en bilulykke i Paris 31. august 1997.

Diana Frances Spencer ble født i 1961 i Norfolk i England og var datter av Edward John Spencer, den 8. jarlen av Spencer, og Frances Ruth Roche. Hun var født inn i det britiske aristokratiet. 29. juli 1981 giftet Diana seg med den britiske tronarvingen Charles, prins av Wales i en storslått vielse i Westminster Abbey i London. Prins Charles og Diana tok ut separasjon i 1993, og ekteskapet ble oppløst i 1996.

Diana og Charles fikk to barn, prins William, født i 1982 og prins Henry, best kjent under kallenavnet «Harry», født i 1984.

Diana ble en svært populær prinsesse i det britiske folket. Hun ga stemmer til svake grupper i samfunnet som hjemløse, vanskeligstilte barn, HIV-smittede og mennesker med spiseforstyrrelser. Hun snakket om disse ømtålige emnene på et språk folk forsto og identifiserte seg med.

Diana ble omtalt med flere navn og titler, men den som kanskje henger best igjen er Tony Blairs omtale av henne da hennes dødsfall ble kjent – «folkets prinsesse» (the people's Princess). Diana var populær da hun var i live, men er om mulig enda mer populær etter sin død.

Diana omkom under tragiske omstendigheter i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Uken etter dødsfallet ble en av de vanskeligste ukene for det britiske monarkiet i moderne tid. Selv om monarkiet aldri var truet, reagerte det britiske folket på måten kongefamilien håndterte dødsfallet på. Statsminister Tony Blair, som hadde kommet til makten fire måneder før, spilte en avgjørende rolle for å få dronning Elizabeth til å forstå dimensjonene av folks sorg etter Dianas død. Etter noen dagers politisk dragkamp, ble Diana stedt til hvile fra Westminster Abbey, samme kirke som hun hadde giftet seg med prins Charles i. Prosesjonen med Dianas kiste hadde da gått gjennom deler av Londons sentrum. Hun ble begravd på Spencer-familiens eiendom i Althorp i England.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.