Haakon Bruun-Hanssen
Tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen var admiral i Sjøforsvaret.
Av /US DoD/Forsvaret.
General/admiral: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
General/admiral: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .
Viseadmiral/generalløytnant: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Viseadmiral/generalløytnant: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .
Kontradmiral/generalmajor: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Kontradmiral/generalmajor: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .

Admiral er høyeste grad for offiserer i Sjøforsvaret. I Norge, i likhet med i de fleste lands sjøforsvar, finnes tre admiralsgrader: admiral, viseadmiral og kontreadmiral.

Faktaboks

Uttale
admirˈal
Etymologi
av arabisk amir al-bahr, ‘befalingsmann på havet’

Admiralsgrader i andre land

Enkelte mariner, de tradisjonelle store flåtemaktene, har en grad over admiral: I den britiske marinen Admiral of the Fleet, i den amerikanske Fleet Admiral, i den franske marine Amiral de France.

De fleste mariner har også en admiralsgrad under kontreadmiral: I den danske marinen flotilleadmiral, i den tyske marinen flotillenadmiral, i den svenske marinen flottiljadmiral og i den amerikanske marinen rear admiral lower half. I den franske marinen er betegnelsen på den laveste admiralsgraden Contre-amiral.

Distinksjoner

Lars Saunes
Lars Saunes er kontreadmiral, og har derfor to stjerner på skulderen. Saunes ble i 2014 beordret som Generalinspektør for Sjøforsvaret, en tittel som senere ble endret til Sjef Sjøforsvaret.
Av /Forsvaret.

I likhet med generaler i Hæren og Luftforsvaret betegnes admiralsgradene internasjonalt og i Norge gjerne som flaggoffiserer. Flaggoffiserenes gradsnivå angis med antall «stjerner», hvor Admiral of the Fleet og tilsvarende er en femstjerners, admiral er en firestjerners, viseadmiral trestjerners, kontreadmiral tostjerners og flotilleadmiral og tilsvarende er en enstjernes flaggoffiser.

Antall stjerner går igjen på admiralenes skulderdistinksjoner og på brystdistinksjoner på feltuniform (unntaket er Frankrike hvor den øverste admiralsgraden Amiral de France bærer distinksjoner med seks stjerner og den laveste Contre-amiral distinksjoner med to stjerner).

NATO-rangering

I NATOs rangeringssystem, OF-1 til OF-10, som brukes for å kunne plassere de forskjellige medlemslands offiserer på samme eller tilsvarende nivå, er flaggoffiserene rangert fra OF-6, enstjernes, til OF-10, femstjerners.

Admiraler i Norge

I Norge er kongen admiral. 15. november 2013 ble også kronprins Haakon utnevnt til admiral. Forsvarssjefer fra Sjøforsvaret er også admiraler. Stabssjefen i Forsvarsstaben, sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste og Norges representant i NATOs militærkomité kan være viseadmiraler. Generalinspektøren for Sjøforsvaret og Forsvarets øvrige admiraler er kontreadmiraler.

Flaggkommandører

Ole Morten Sandquist
I Norge betegnes ikke offiserer med én stjerne som admiral, men som flaggkommandør. Ole Morten Sandquist var flaggkommandør i Sjøforsvaret og hadde én stjerne på skulderen frem til han ble kontreadmiral i 2018, og dermed fikk to stjerner.
Av /Forsvaret.

Norge har, i likhet med Storbritannia og Russland, valgt å ikke betegne enstjernesnivået som admiral. I Royal Navy er betegnelsen Commodore, i den russiske marinen kaptein av 1. grad og i den norske marinen flaggkommandør, som i disse marinene er høyeste stabsoffisersgrad, over kommandør i den norske marinen, over Captain i Royal Navy og over kaptein av 2. grad i den russiske marinen. Flaggkommandøren, commodoren og den russiske kaptein av 1. grad bærer imidlertid samme armdistinksjoner som en enstjernes admiral og rangerer internasjonalt likt med enstjernes flaggoffiserer, i NATO-systemet som OF-6.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erik E. Einum

Bildeteksten under bildet av Bruun-Hanssen bør endres fra
«Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen er admiral i Sjøforsvaret.»
til
«Tidligere Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen er admiral (p) i Sjøforsvaret.»

Å endre billedteksten var ikke mulig via funksjonen Foreslå endringer til artikkelen...

svarte Anja Edwards

Hei Erik!
Takk for at du påpekte dette. Det er nå endret.
Vennlig hilsen Anja i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg