Admiral er høyeste grad for offiserer i Sjøforsvaret. I Norge, i likhet med i de fleste lands sjøforsvar, finnes tre admiralsgrader: admiral, viseadmiral og kontreadmiral.

Enkelte mariner, de tradisjonelle store flåtemaktene, har en grad over admiral: I den britiske marinen Admiral of the Fleet, i den amerikanske Fleet Admiral, i den franske marine Amiral de France.

De fleste mariner har også en admiralsgrad under kontreadmiral: I den danske marinen flotilleadmiral, i den tyske marinen flotillenadmiral, i den svenske marinen flottiljadmiral og i den amerikanske marinen rear admiral lower half. I den franske marinen er betegnelsen på den laveste admiralsgraden Contre-Amiral.

I likhet med generaler i Hæren og Luftforsvaret betegnes admiralsgradene internasjonalt og i Norge gjerne som flaggoffiserer. Flaggoffisernes gradsnivå angis med antall "stjerner", hvor Admiral of the Fleet og tilsvarende er en femstjerners, admiral er en firestjerners, viseadmiral trestjerners, kontreadmiral tostjerners og flotilleadmiral og tilsvarende er en énstjerners flaggoffiser.

Antall stjerner går igjen på admiralenes skulderdistinksjoner og på brystdistinksjoner på feltuniform (unntaket er Frankrike hvor den øverste admiralsgraden Amiral de France bærer distinksjoner med seks stjerner og den laveste Contre-Amiral distinksjoner med to stjerner).

I NATOs rangeringssystem, OF-1 til OF-10, som brukes for å kunne plassere de forskjellige medlemslands offiserer på samme eller tilsvarende nviå, er flaggoffiserene rangert fra OF-6, énstjerners, til OF-10, femstjerners.

I Norge er Kongen admiral. 15. november 2013 ble også kronprins Haakon utnevnt til admiral. Forsvarssjefer fra Sjøforsvaret er også admiraler. Stabssjefen i Forsvarsstaben, sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste og Norges representant i NATOs militærkomité kan være viseadmiraler. Generalinspektøren for Sjøforsvaret og Forsvarets øvrige admiraler er kontreadmiraler.

Norge har, i likhet med Storbritannia og Russland, valgt ikke å betetgne énstjernersnivået som admiral. I Royal Navy er betegnelsen Commodore, i den russiske marinen kaptein av 1. grad og i den norske marinen flaggkommandør, som i disse marinene er høyeste stabsoffisersgrad, over kommandør i den norske marinen, over Captain i Royal Navy og over kaptein av 2. grad i den russiske marinen. Flaggkommandøren, commodoren og den russiske kaptein av 1. grad bærer imidlertid samme armdistinksjoner som en énstjernes admiral og rangerer internasjonalt likt med enstjerners flaggoffiserer, i NATO-systemet som OF-6.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.