Baia Mare, by i nordvestlige Romania, i Maramureş-distriktet, ved Săsar, 100 km nord for Cluj-Napoca; 147 800 innbyggere (2016). Gruvesentrum. Det utvinnes gull, sølv, bly, kobber, mangan og salt i omegnen. Metallurgisk industri, maskin- og treindustri. Universitet.

Gruvevirksomheten, som har pågått i flere hundre år, har medført et generelt høyt forurensningsnivå i jord, vann og luft. I 2000 ble det ved et demningsbrudd sluppet ut ca. 100 000 m3 cyanidholdig spillvann fra en dam ved en av gruvene. I tillegg til cyanid inneholdt utslippet en rekke tungmetaller, særlig kobber, men også bly, sink m.m. Flere elver ble kraftig forurenset. I elvene Sasar, Lapus, Someş og Tisza langt inn i Ungarn døde det meste av fisk og annet liv. Cyanid-giften forsvant likevel raskt, og livet i elvene kom gradvis tilbake. Oversvømmelser i Tisza om våren fikk konsentrasjonen av tungmetaller til å komme under faregrensen, mens virkningene for næringskjeden videre bestod lenger.

Byen ble grunnlagt på 1100-tallet under navnet Neustadt av tyske innvandrere. Navnet Baia Mare første gang dokumentert i 1327.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.