Baia Mare, by i nordvestlige Romania, i Maramureş-distriktet, ved Săsar, 100 km nord for Cluj-Napoca; 147 800 innbyggere (2016). Gruvesentrum. Det utvinnes gull, sølv, bly, kobber, mangan og salt i omegnen. Metallurgisk industri, maskin- og treindustri. Universitet.

Gruvevirksomheten, som har pågått i flere hundre år, har medført et generelt høyt forurensningsnivå i jord, vann og luft. I 2000 ble det ved et demningsbrudd sluppet ut ca. 100 000 m3 cyanidholdig spillvann fra en dam ved en av gruvene. I tillegg til cyanid inneholdt utslippet en rekke tungmetaller, særlig kobber, men også bly, sink m.m. Flere elver ble kraftig forurenset. I elvene Sasar, Lapus, Someş og Tisza langt inn i Ungarn døde det meste av fisk og annet liv. Cyanid-giften forsvant likevel raskt, og livet i elvene kom gradvis tilbake. Oversvømmelser i Tisza om våren fikk konsentrasjonen av tungmetaller til å komme under faregrensen, mens virkningene for næringskjeden videre bestod lenger.

Byen ble grunnlagt på 1100-tallet under navnet Neustadt av tyske innvandrere. Navnet Baia Mare første gang dokumentert i 1327.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.