Faktaboks

Timişoara
ung. Temesvár
Uttale
timiʃwˈa:ra

Timişoara er en by i vestlige Romania. Byen har 323 700 innbyggere (2020) og befolkningen inkluderer flere ungarske, tyske og serbiske minoriteter.

Næringsliv, samferdsel og kultur

Timişoara er et viktig jernbane- og veiknutepunkt med mangesidig industri, blant annet fremstilling av maskiner, elektriske apparater, farger, kunststoffer, tekstiler og næringsmidler. Byen er et kulturelt sentrum med universitet fra 1962 samt en rekke høyskoler og forskningsinstitutter. Det finnes et rumensk, ungarsk og tysk teater, og opera. Berømte bygninger er Hunyadi-borgen fra 1300–1400-tallet (i dag Banat-museet) og mange barokkbyggverk fra 1700-tallet, blant annet en romersk-katolsk katedral. Byen har også store parker.

Historie

Byen er første gang nevnt i 1212, men bosettingen går tilbake til romersk tid. Senest fra 1200-tallet var det en ungarsk festning der. Byen ble tyrkisk i 1552, østerriksk i 1716 og rumensk i 1919. Byen var den første i Europa til å innføre elektrisk gatebelysning (1884).

Revolusjonen i Romania i 1989 startet i Timişoara. Demonstrasjoner 16. desember mot forvisningen av den ungarsk-reformerte presten Laszlo Tökes utviklet seg til en generell demonstrasjon mot president Nicolae Ceauşescus kommunistregime, med kraftige sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker og mange drepte og sårede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg