Timişoara er en by i vestlige Romania. Byen har 331 000 innbyggere (2017) og befolkningen inkluderer flere ungarske, tyske og serbiske minoriteter.

Timişoara er et viktig jernbane- og veiknutepunkt med mangesidig industri, blant annet fremstilling av maskiner, elektriske apparater, farger, kunststoffer, tekstiler og næringsmidler. Byen er et kulturelt sentrum med universitet fra 1962 samt en rekke høyskoler og forskningsinstitutter. Det finnes et rumensk, ungarsk og tysk teater, og opera. Berømte bygninger er Hunyadi-borgen fra 1300–1400-tallet (i dag Banat-museet) og mange barokkbyggverk fra 1700-tallet, blant annet en romersk-katolsk katedral. Byen har også store parker.

Byen er første gang nevnt i 1212, men bosettingen går tilbake til romersk tid. Senest fra 1200-tallet var det en ungarsk festning der. Byen ble tyrkisk i 1552, østerriksk i 1716 og rumensk i 1919. Byen var den første i Europa til å innføre elektrisk gatebelysning (1884).

Revolusjonen i Romania i 1989 startet i Timişoara. Demonstrasjoner 16. desember mot forvisningen av den ungarsk-reformerte presten Laszlo Tökes utviklet seg til en generell demonstrasjon mot president Nicolae Ceauşescus kommunistregime, med kraftige sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker og mange drepte og sårede.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.