depresjon (geografi)

Artikkelstart

Depresjon kalles en del av landjorden som ligger lavere enn havspeilet. I tørre områder på Jorden hvor nedbøren er mindre enn fordampningen, vil disse depresjonene fylles med sjøer eller myrer uten avløp, eller være helt tørre.

Faktaboks

Uttale
depresjˈon
Etymologi
fra latin ‘trykke ned’

Den største og også dypeste er den store senkningen i det sørøstlige Europa på grensen til Asia, som for en del opptas av Det kaspiske hav med overflate 30 m under havet. Sjøens største dybde er 1098 m. Hele senkningen er på 736 000 km2. Svært dyp er også den i Midtøsten hvor Dødehavets vannspeil ligger ca. 400 m under havspeilet og med sjøbunnen til ca. 800 m under havet.

I områder med fuktigere klima hvor nedbøren overstiger fordampningen, fylles slike depresjoner med sjøer som får avløp til havet, og dermed overflate høyere enn dette. Slike kalles kryptodepresjoner, og mange av våre store innsjøer er slike, for eksempel Mjøsa og Tinnsjø. Dypeste kryptodepresjon i Europa er Hornindalsvatnet 52 moh. og bunnen 462 m under havet. Bajkalsjøen 455 moh., største målte dybde 1620 m, er verdens dypeste kryptodepresjon.

Et utvalg av verdens dypeste depresjoner

meter under havet
Dødehavet, Jordan, Israel ca. 400
Assal (Danakil), Djibouti 155
Turfan-senkningen, Kina 154
Qattara, Egypt 133
Mangysjlakhalvøya, Kasakhstan 132
Danakil-senkingen, Etiopia 125
Death Valley, California, USA 86

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg