Kirke i Harissa
Interiør fra en maronittisk kirke i Harissa, Libanon. Den maronittiske kirke er en av de østlige kirkene som ble forent med den katolske kirke ved å anerkjenne pavens overhøyhet.
Kirke i Harissa
Av /Shutterstock.

Unerte kirker er kirker som er knyttet til et annet, større kirkesamfunn.

Unerte katolske kirker

Unerte katolske kirker er kirkesamfunn som geografisk, kulturelt og liturgisk tilhører østkirken (de ortodokse kirkene), men som av historiske grunner anerkjenner pavens overhøyhet. Organisatorisk sett er de 23 unerte kirkene autonome kirker innenfor Den katolske kirke, og de utpeker egne biskoper og prester.

De forskjellige unerte kirkene bruker ritus (fastlagte gudstjenestehandlinger) fra forskjellige oldkirkelige patriarkater. Det finnes unerte kirker med flere typer ritus:

  • bysantinsk ritus: blant annet den ukrainske gresk-katolske kirken og den melkittiske gresk-katolske kirken i Midtøsten
  • aleksandrinsk ritus: den koptisk-katolske kirken, den etiopisk-katolske kirken og den eritreisk-katolske kirken
  • armensk ritus: den armensk-katolske kirken
  • vestsyrisk ritus: den syrisk-katolske kirken og den maronittiske kirken i Midtøsten samt den syro-malankariske katolske kirken i India
  • østsyrisk ritus: den kaldeisk-katolske kirken i Irak og den syro-malebariske katolske kirken i India

De unerte kirkene har oppstått som grener av de ulike ortodokse kirkene, primært fra slutten av 1500-tallet og fremover. Den maronittiske kirken representerer et unntak: Den gikk samlet inn i kommunion med paven i korsfarertiden på 1100- til 1200-tallet.

De unerte ortodokse kirkene teller til sammen omkring 18 millioner medlemmer. De største er den ukrainske gresk-katolske kirke (4,5 millioner medlemmer), den syro-malebariske katolske kirken (4,3 millioner medlemmer), den maronittiske kirken (3,5 millioner medlemmer) og den melkittiske gresk-katolske kirken (1,6 millioner medlemmer).

Unerte protestantiske kirker

Innen protestantismen finnes en type unerte kirker som er oppstått ved å forene den lutherske og den reformerte kirke i ett kirkesamfunn med felles liturgi og styre. Eksempel på en slik union er den prøyssiske kirke, som ble unert kirke gjennom kongelige forordninger i 1817 og 1830.

I USA finnes et nyere unert kirkesamfunn, United Church of Christ. Det ble grunnlagt i 1957, gjennom en sammenslåing av de to trossamfunnene Evangelical and Reformed Church og Congregational Christian Churches.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Gunnar Haaland

Denne artikkelen kan trenge noen justeringer og tilføyelser:
a) Begrepet østkirken er upresist: Betyr det bare "eastern orthodox churches" eller også "oriental orthodox churches"? I denne artikkelen må det handle om både "eastern" og "oriental". Det blir derfor feil å skrive Det er uheldig å skrive "tilhører østkirken (Den ortodokse kirken)" i første setning. Det blir mer korrekt (men litt uvanlig formulert) nedenfor: "de ortodokse kirkene (østkirkene)".
b) Artikkelen inneholder både "Unerte katolske kirker" og "De unerte ortodokse kirkene", men det handler vel om de samme kirkene?
c) Uttrykket "delkirker" virker litt rart.
d) Jeg savner eksempler og lenker videre til artikler om noen av de viktigste unerte kirkene: greskkatolske kirker i bl.a. Ukraina og Midtøsten, den maronittiske kirken, den armenskkatolske kirken, den kaldeiske kirken osv.
e) Anslaget på 10 millioner virker lavt. Wikipedia oppgir 18 millioner hvorav 5,5 ukrainske greskkatolske og 3,5 maronitter.

Mer overgripende fornemmer jeg at det ville være hensiktsmessig å tilstrebe en terminologi som svarer til den engelske: "østlig-ortodokse kirker" (i stedet for "den greskortodokse kirke" eller "Østkirken") og "orientalsk-ortodokse kirker".

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg