unerte kirker

Interiør fra en maronittisk kirke i Harissa, Libanon. Den maronittiske kirke er en av de østlige kirkene som ble forent med den katolske kirke ved å anerkjenne pavens overhøyhet.
Kirke i Harissa
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Unert kirke er en betegnelse som kan henvise til flere ulike kirkesamfunn.

Katolske

Den mest kjente bruken er den som betegner en del østlige ortodokse kirkesamfunn som er blitt forent med den katolske kirke ved å anerkjenne pavens overhøyhet, men som har beholdt mange av sine østlige religiøse lover og ritualer. Disse katolske kirkesamfunnene har likevel mye felles med de orientalsk-ortodokse kirkesamfunnene som ikke fulgte majoriteten i synet på Jesu natur etter kirkemøtet i Khalkedon i 451. Samfunnene har vanligvis gifte prester. De unerte ortodokse kirkene teller til sammen ca. 10 millioner medlemmer og omfatter rundt 23 delkirker.

Protestantiske

protestantisk grunn finnes en annen type unerte kirker som er oppstått ved å forene den lutherske og den reformerte kirke i ett kirkesamfunn med felles liturgi og styre. Eksempel på en slik union er den prøyssiske kirke, som ble unert kirke gjennom kongelige forordninger 1817 og 1830.

I USA finnes et nyere unert kirkesamfunn. United Church of Christ ble grunnlagt i 1957, gjennom en sammenslåing av to trossamfunn: Evangelical and Reformed Church og Congregational Christian Churches.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg