western

Et klassisk western-motiv, den ensomme cowboyhelt fyrer løs fra sin steilende ganger. Forsidetegning fra Nelson Nye-boken Hestetyv på heltid.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Western er en roman eller film med handling fra det amerikanske ville vesten på 1800-tallet.

Faktaboks

Etymologi
engelsk

Westernfortellinger ble populære i USA i andre halvdel av 1800-tallet, blant annet i kjølvannet av James Fenimore Coopers romaner om Natty Bumppo med tilnavnet Lærstrømpe. De fikk en enorm utbredelse som billigbøker, såkalte dime novels, og bar ofte preg av å være skrevet i all hast etter en enkel oppskrift: det gode seirer over det onde ved at (den ofte ensomme) helten nedkjemper de kreftene (indianere, banditter) som truer den unge, demokratiske sivilisasjonen blant nybyggerne. Blant heltene i disse fortellingene var Buffalo Bill, Deadwood Dick og Calamity Jane.

Fra omkring 1900 ble dime novels i stor grad fortrengt av blader og etter hvert av tegneserier, men flere forfattere skrev fortsatt westernromaner i samme stil, blant annet Zane Grey (Riders of the Purple Sage, 1912). Det ble imidlertid også skrevet mer ambisiøse bøker i sjangeren, med større vekt på miljø- og personskildring. Owen Wisters klassiske The Virginian (1902) er typisk i så måte.

Norsk western

Bøkene til den norske forfatteren Louis Masterson (Kjell Hallbing) kan sies å kombinere de to tendensene innen sjangeren, idet de er fulle av dramatikk og voldsom handling samtidig som de gir levende og troverdige miljøskildringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg