Western er en roman eller film med handling fra det amerikanske ville vesten på 1800-tallet.

Westernfortellinger ble populære i USA i andre halvdel av 1800-tallet, blant annet i kjølvannet av James Fenimore Coopers romaner om Natty Bumppo med tilnavnet Lærstrømpe. De fikk en enorm utbredelse som billigbøker, såkalte dime novels, og bar ofte preg av å være skrevet i all hast etter en enkel oppskrift: det gode seirer over det onde ved at (den ofte ensomme) helten nedkjemper de kreftene (indianere, banditter) som truer den unge, demokratiske sivilisasjonen blant nybyggerne. Blant heltene i disse fortellingene var Buffalo Bill, Deadwood Dick og Calamity Jane.

Fra omkring 1900 ble dime novels i stor grad fortrengt av blader og etter hvert av tegneserier, men flere forfattere skrev fortsatt westernromaner i samme stil, blant annet Zane Grey (Riders of the Purple Sage, 1912). Det ble imidlertid også skrevet mer ambisiøse bøker i sjangeren, med større vekt på miljø- og personskildring. Owen Wisters klassiske The Virginian (1902) er typisk i så måte.

Bøkene til den norske forfatteren Louis Masterson (Kjell Hallbing) kan sies å kombinere de to tendensene innen sjangeren, idet de er fulle av dramatikk og voldsom handling samtidig som de gir levende og troverdige miljøskildringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.