Arthur Penn

Faktaboks

Arthur Penn
Født
1922
Død
2010

Arthur Penn, amerikansk filmregissør, bror av Irving Penn. Arthur Penn var utdannet som skuespiller og var i flere år fjernsynsregissør før han debuterte som filmregissør med Billy the Kid (1958). Han fikk suksess på kino med The Miracle Worker (Miraklet Helen Keller, 1962), og The Chase (Det hete døgnet, 1966) med Marlon Brando som sørstatssheriff ble også lagt merke til.

Det store gjennombruddet kom med Bonnie and Clyde (1967), en kriminalfilm med både samfunnsperspektiver og omdiskuterte voldsinnslag. Filmen ble av mange regnet som et vendepunkt i Hollywood-filmen med sin subjektive og potensielt subversive skildring av de to kriminelle. En stor kinosuksess ble også Little Big Man (1970) etter Thomas Bergers roman, en pikaresk skildring fra indianerkrigenes tid om en unggutt som pendler mellom indianernes og de hvites samfunn. Filmen bidrog til å revidere den amerikanske filmindustriens ofte tradisjonsbundne syn på indianerne.

Arthur Penn var siden ikke i rampelyset på samme måte, men han laget de populære thrillerne Night Moves (Natten skjuler alle spor, 1975) og Target (1985).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg