Arthur Penn

Faktaboks

Arthur Penn

Arthur Hiller Penn

Født
27. september 1922, Philadelphia, Pennsylvania
Død
28. september 2010, New York City

Artikkelstart

Arthur Penn var en amerikansk filmregissør. Han var bror av fotografen Irving Penn.

Penn var utdannet som skuespiller og var i flere år fjernsynsregissør før han debuterte som filmregissør med Billy the Kid (1958). Han fikk suksess på kino med The Miracle Worker (Miraklet Helen Keller, 1962). The Chase (Det hete døgnet, 1966), med Marlon Brando som sørstatssheriff, ble også lagt merke til.

Det store gjennombruddet kom med Bonnie and Clyde (1967), en kriminalfilm med både samfunnsperspektiver og omdiskuterte voldsinnslag. Filmen ble av mange regnet som et vendepunkt i Hollywood-filmen, med sin subjektive og potensielt subversive skildring av de to kriminelle.

En stor kinosuksess ble også Little Big Man (1970), etter Thomas Bergers roman, en pikaresk skildring fra indianerkrigenes tid om en unggutt som pendler mellom indianernes og de hvites samfunn. Filmen bidro til å revidere den amerikanske filmindustriens ofte tradisjonsbundne syn på indianerne.

Arthur Penn var siden ikke i rampelyset på samme måte, men han laget de populære thrillerne Night Moves (Natten skjuler alle spor, 1975) og Target (1985). Tre ganger ble han Oscar-nominert for beste regi: The Miracle Worker, Bonnie and Clyde og hippie-komedien Alice's Restaurant (1969).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg