Faktaboks

Sergio Leone
Uttale
leˈåne
Født
3. januar 1929, Roma
Død
30. april 1989, Roma
Clint Eastwood og Marianne Koch i Leones gjennombruddsfilm Per un pugno di dollari (En neve full av dollar) fra 1964.
.

Sergio Leone var en italiensk manusforfatter og filmregissør. Han var kjent for sin visuelt stiliserte stil og hardbarkete karakterer, best eksemplifisert i Il buono, il brutto, il cattivo (Den gode, den onde og den grusomme) fra 1966. Leones filmer hadde en stor betydning for sjangeren spaghettiwestern (italienskprodudserte westernfilmer), mye takket være samarbeidet med Clint Eastwood og Ennio Morricone.

Debut

Leone kom inn i filmbransjen som 18-åring, og arbeidet blant annet for amerikanske regissører som laget film i Italia, deriblant William Wyler, Raoul Walsh og Fred Zinnemann. Han debuterte som regissør med den lite bemerkede Il colosso di Rodi (Kolossen på Rhodos, 1961).

Med Eastwood og Morricone

Eli Wallach (til venstre) i rollen som Tuco den grusomme i Il buono, il brutto, il cattivo (Den gode, den onde og den grusomme, 1966).
.

Det store kommersielle gjennombruddet kom med westernfilmen Per un pugno di dollari (For en neve dollar, 1964; under navnet Bob Robertson), bygd over Akira Kurosawas samuraifilm Yojimbo (1961) og med slående musikk av Ennio Morricone. Filmen var den første av Leones filmer med Clint Eastwood i hovedrollen, og gjorde ham til en stjerne. Den banet samtidig veien for italienskproduserte westernfilmer, såkalte «spaghettiwesterns».

Leone og Eastwood fulgte opp med Per qualche dollaro in più (For et par dollar mer, 1965) og deretter Il buono, il brutto, il cattivo (Den gode, den onde og den grusomme, 1966); en film som i ettertid har fått kultstatus og en sentral plass i filmhistorien. Den gjorde seg bemerket med sine lange tagninger, hyppige skifter mellom nærbilder og panoramascener og Morricones særpregede lydspor. Filmen var lenge totalforbudt i Norge på grunn av sitt voldelige innhold.

Kinosuksess

Leone under innspillingen av Once Upon a Time in America (1984).
.

Senere kom den visuelt slående C'era una volta il West (Ondt blod i vesten, 1968) med Henry Fonda i skurkerollen. Leones senere produksjon var sparsom, men han fikk en stor kinosuksess med Once Upon a Time in America (Ondt blod i Amerika, 1984), en påkostet fabel med Robert De Niro i hovedrollen om fire jødiske kriminelle i New York og deres rivalisering med andre bander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg