Quentin Tarantino

Faktaboks

Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

Uttale
tarantˈino
Født
27. mars 1963, Knoxville, Tennessee

Quentin Tarantino under San Diego Comic Con International, 2015.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Billedkomposisjon fra Quentin Tarantinos stiliserte fortelling om hevn, Kill Bill: Vol. 1 (2003), med (f. v.) Vivica A. Fox, Michael Madsen, Lucy Liu og Daryl Hannah.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Quentin Tarantino er en filmregissør, manusforfatter og skuespiller fra USA. Han har vunnet Oscar-prisen for beste manus med både Pulp Fiction (1994) og Django Unchained (2012).

Som treåring flyttet han og moren til Los Angeles og deretter Torrance i California. Mens han arbeidet i en videobutikk, skrev Tarantino manus til det som senere ble til Oliver Stones omdiskuterte Natural Born Killers (1993) og Tony Scotts True Romance (1994). Selv regidebuterte han med den voldelige Reservoir Dogs (De hensynsløse, 1992), som ble en festivalsuksess verden over med Harvey Keitel og Steve Buscemi på rollelisten.

Enda større suksess oppnådde han med Pulp Fiction (1994), som vant både Gullpalmen i Cannes og en Oscar for beste manus. Filmen var en hyllest til amerikansk populærkultur, med Samuel L. Jackson og John Travolta i ledende roller. Jackie Brown (1997) var et pauseinnslag i regissørens mye brukte voldsestetikk, som han returnerte til i det stiliserte, samuraiinspirerte hevndramaet Kill Bill 1 (2003) og Kill Bill 2 (2004), med Uma Thurman og David Carradine.

Tarantino samarbeidet deretter med Robert RodriguezGrindhouse (2007) som besto av to spillefilmer, hvorav han sto for regien av Death Proof (2007). Han fikk mye oppmerksomhet for Inglourious Basterds (2009), og pådro seg både kritikk og hyllester for det satiriske westerndramaet Django Unchained (2012), med Jamie Foxx i hovedrollen. Ennio Morricone komponerte lydsporet til The Hateful Eight (2015), og ble belønnet med både Oscar og Golden Globe for beste filmmusikk.

Typiske særtrekk ved mange av Tarantinos verker er stilisert dialog, særegen musikk, en humoristisk vri på filmmediets mange klisjeer og utallige referanser til smale sjangre som blaxploitation, spaghettiwestern og kung fu. Han spiller ofte biroller i både egne og andres filmer.

For dramakomedien Once Upon A Time In Hollywood (2019) ble han Oscar-nominert til prisene for beste film, regi og originalmanus. Han ble også nominert for Pulp Fiction (beste regi) og Inglorious Basterds (beste regi, beste originalmanus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg