Sam Peckinpah

Faktaboks

Sam Peckinpah

David Samuel Peckinpah

Uttale
pˈeckinpah
Født
21. februar 1925, Fresno, California
Død
28. desember 1984, Inglewood, California, USA

Artikkelstart

Sam Peckinpah var en filmregissør og manusforfatter fra USA. Peckinpah regnes som en av amerikansk films mest særpregede regissører i 1960- og 1970-årene. Hans beste filmer karakteriseres av distanse, underspill og en sterk ytre spenning i situasjonene, noe som forsterkes av en dynamisk montasjeteknikk.

Debut

Med bakgrunn som manusforfatter regidebuterte han i 1961, og fikk et gjennombrudd med westernfilmen Ride The High Country (1962). Etter den mer konvensjonelle Major Dundee (1965) fikk han et verdensnavn med The Wild Bunch (Den ville gjengen, 1969), som var kontroversiell på grunn av sine voldsskildringer. Den ga ham en Oscar-nominasjon for beste originalmanus.

Formsterk

Peckinpah fortsatte å lage formsterke westerns og kriminalfilmer, som Straw Dogs (Kjøterne, 1971), The Getaway (1972) og Pat Garrett and Billy the Kid (1973), alle henlagt til brutale miljøer.

Et mellomspill i mer siviliserte omgivelser var Junior Bonner (Rytteren fra Arizona, 1972) fra rodeomiljøet, og i Convoy (1978), med Kris Kristofferson som langtransportsjåfør, var tonen mer jovial. Hans siste spillefilm ble The Osterman Weekend (Operasjon Omega, 1983), et actiondrama med handling fra den kalde krigen etter Robert Ludlums roman.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg