actionfilm

Ville og dramatiske biljakter er en vanlig ingrediens i actionfilmer. Her er en scene fra The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Actionfilm er en type spillefilm med mye fysisk handling som ofte er voldspreget. Den har som mål å underholde et stort publikum.

Faktaboks

Uttale
ˈækʃən-
Etymologi
Engelsk action, ‘handling’. Engelsk action film, 'handlingsfilm'.
Også kjent som

Mange andre sjangre, som for eksempel komedie, krigsfilm og fantasy, har ofte mye action i seg.

Sjangertrekk

En actionfilm skaper spenning ved jevnlig å utsette hovedpersonene for fare: Slåssing, skyting, eksplosjoner og forfølgelsesscener er faste ingredienser. Actionfilmer tilhører gjerne en eller flere andre sjangre samtidig, for eksempel western, komedie, krigsfilm, fantasy eller science fiction. Hovedpersonene i slike filmer, enten det er snakk om cowboyer, soldater, hemmelige agenter eller astronauter, overlever ved kløkt, fysisk styrke, nærkampekspertise eller dyktighet i anvendelse av våpen. Heltene må som regel overvinne skurker og andre hindre på veien mot sitt mål.

Tidlig actionfilm

Actionstuntene som ble utført av Buster Keaton og andre i The General, i regi av Keaton og Clyde Bruckman, er forbløffende selv i dag.
United Artists.
Lisens: Falt i det fri (Public domain)

Det er vanlig å betrakte kortfilmen The Great Train Robbery (1903) av Edwin S. Porter som den første actionfilmen. Den tidlige stumfilmen søkte ofte å iscenesette spektakulære hendelser som ikke var dagligdagse, og har derfor blitt kalt «attraksjonsfilm» av filmprofessoren Tom Gunning. I slike filmer blir publikum tilsynelatende grepet av overveldende spenningsopplevelser i større grad enn fortellingen, men fortellinger er ofte bygget opp av spenningsspørsmål uansett. For eksempel går fortelling og action hånd i hånd i klassiske stumfilmer som actionkomedien The General (Buster Keaton og Clyde Bruckman, 1926). Legg merke til at toget hadde en prominent plass i actionfilmen før privatbilen ble vanlig.

Actionsekvenser i spillefilmer ble popularisert av blant andre Alfred Hitchcock, som iscenesatte imponerende sekvenser i filmer som spionthrilleren North by Northwest (1959). En av filmhistoriens mest populære og bestandige serier er filmene om den britiske hemmelige agenten James Bond, der den ressurssterke helten overvinner de mest håpløse odds, ofte ved hjelp av science fiction-orienterte innretninger.

Blockbuster

En voksmodell av Bruce Willis' rollefigur i filmserien Die Hard, et bevis på John McClanes ikoniske status.
Prayitno.

På 1970- og 1980-tallet ble amerikansk film preget av det som gjerne kalles blockbuster-film: filmer med høyt budsjett som legger stor vekt på iscenesettelse av spektakulære actionsekvenser, men som likevel er å anse som klassisk fortellende spillefilmer. Sentrale filmer i denne trenden var George Lucas’ Star Wars (1977) og Steven Spielbergs Raiders of the Lost Ark (1981). En mindre innbringende, men mer kritikerrost, actionfilm fra samme periode var George Millers Mad Max 2 (også kjent som The Road Warrior, 1981).

1980-tallet var gullalderen for ikoniske actionskuespillere som Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger, men det fantes også alternativer til testosteronen i kvinnelige actionhelter som Sigourney Weavers astronaut Ellen Ripley (i Aliens av James Cameron fra 1986) og motvillige menn som Bruce Willis’ politibetjent John McClane (i Die Hard av John McTiernan fra 1988).

Blockbuster-trenden fortsatte utover 1990-tallet. Willis’ McClane figurerte i en vellykket kombinasjon med Samuel L. Jacksons enda mer motvillige elektriker Zeus Carver i Die Hard with a Vengeance (John McTiernan, 1995). Schwarzenegger og regissør James Cameron ble gjenforent i oppfølgerfilmen Terminator 2: Judgment Day (1991), som også gjorde Linda Hamiltons rollefigur Sarah Connor til en av de virkelig ikoniske actionheltene. Actionfilmens fleksibilitet i blanding med andre sjangre ble bekreftet av suksessen til Steven Spielbergs monsterfilm Jurassic Park i 1993, en film som kombinerer Spielbergs sedvanlige sans for familiedynamikk med de første dataanimerte dinosaurene som opptrådte overbevisende i spillefilm.

Japan og Hong Kong

Akira Kurosawas japanske samuraifilmer har hatt stor innflytelse på flere filmsjangre andre steder i verden, også actionfilmen. De syv samuraier fra 1954 påvirket amerikanske filmskapere som Quentin Tarantino, og Livvakten (Yojimbo) fra 1961 la grunnlaget for den actionfylte undersjangeren spaghettiwestern.

Actionfilmer fra Hong Kong har også hatt sterk innflytelse på den amerikanske utgaven av sjangeren. Fra 1970- til 1990-tallet fostret filmproduksjonen i Hong Kong store actionstjerner som Bruce Lee og Jackie Chan, og actionregissører som John Woo.

Moderne actionfilm

Scarlett Johansson som Natasha Romanoff, bedre kjent som Black Widow, mot en bakgrunn av biljakt og eksplosjoner.
Marvel Studios.
Lisens: CC BY SA 2.0

Etter 2000 er det superhelter og fantasy-franchiser som har vært mest kommersielt dominerende i amerikansk populærfilm. Slike filmer har ofte store mengder actionfilm i seg, med eksempler som Christopher Nolans The Dark Knight-trilogi (2005–2012) om Batman, og Marvels mange filmer om rollefigurene i Avengers-universet. I superheltfilmen finner vi også nye tilfeller av den kvinnelige actionhelten, som Gal Gadot i Wonder Woman (Patty Jenkins, 2017) og Scarlett Johansson i Black Widow (Cate Shortland, 2021).

I norsk film ble det gjort action-eksperimenter på 1980-tallet, med populære og kritikerroste filmer som Orions belte (Ola Solum, 1985) og Veiviseren (Nils Gaup, 1987). De senere årene har den norske actionfilmen gjort seg kommersielt gjeldende i kombinasjon med komedie, som i Børning (Hallvard Bræin, 2014) og dens to oppfølgere, i krigsfilmer som Max Manus (Joachim Rønning og Espen Sandberg, 2008) og i katastrofefilmene Bølgen (Roar Uthaug, 2015) og Skjelvet (John Andreas Andersen, 2018).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • King, Geoff (2005). New Hollywood Cinema. An Introduction. New York: Columbia University Press.
  • Schubart, Rikke (2007). Super Bitches and Action Babes. The Female Hero in Popular Cinema 1970-2006. Jefferson: McFarland & Co, Inc.
  • Tasker, Yvonne (2015). The Hollywood Action and Adventure Film. Malden og Oxford: John Wiley & Sons, Inc.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg