Bleie
Bleier finnes i ulike typer, også som mellomting mellom truse og bleie, men den aller vanligste typen er åpen i sidene og teipes fast på brukeren.
Bleie
Av .
Bleier

Storforbrukerne av bleier er spedbarn og småbarn, og i vestlige land er det vanligst å bruke engangsbleier.

Bleier
Av .

Bleier er plagg til å fange opp urin og avføring. Bleier brukes av spedbarn og småbarn, og av voksne mennesker som har problemer med å kontrollere urin eller avføring. Bleier lages i dag både som engangsprodukter og som tekstiler beregnet for vask.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt ‘laken’

Konstruksjon

Engangsbleier består av et stoff med stor evne til å absorbere fuktighet, samt en tynn vanntett membran, ofte av plast.

Moderne tøybleier kan være sydd som «alt i ett»-løsninger som er lette å ta av og på, og vaske. Tidligere var tøybleiene et stykke stoff som ble brettet og festet, for eksempel med en sikkerhetsnål.

Miljøbelastning

Tøybleier
Tøybleier har igjen blitt mer vanlig å bruke, ettersom vask av bleier har blitt enklere.
Tøybleier
Av /Shutterstock.

Engangsbleier fører til mye søppel. Bruk av tøybleier forbindes med ønske om å redusere miljøbelastning, men vask av tøybleier belaster også miljøet. Viktig for den totale miljøbelastningen er hvor mange år barna går med bleier.

Historikk

Det er lite kunnskap omkring bleienes historie og bruken av bleier i andre kulturer. I mange kulturer bæres spedbarna og disse blir fort renslige og på den måten ikke har samme behov for bleier som i vår kultur. I Norge har ulike typer gress vært brukt som absorberende materiale. Skikken med å reive spedbarn tilsier at en form for bleie har vært brukt. Småbarn som kunne gå har trolig ikke brukt bleie i førindustriell tid. Det er mer sannsynlig at de kun brukte åpne skjorter uten undertøy og at avføringen dermed rant fritt, på samme måte som kvinners menstruasjonsblod (se bind).

Fram til andre verdenskrig var oppklippede, slitte laken det vanlige. Bleiene ble kokt i en bleiekoker på komfyren. Dette var et tungt og tidkrevende arbeid.

Under krigen kom Cellevatt-ark som et supplement. Fra slutten av krigen var det flere «gjør det selv»-løsninger med papir. På 1950-tallet skjedde det et gjennombrudd på bleiefronten med ferdige bleier på rull, senere oppklippede og formsydde løsninger.

Engangsbleien ble en stor suksess, først med T-bleien fra 1975. Fra 1985 og fremover kom alt i ett-løsninger som gjorde T-trusen og andre festeanordninger overflødig. Siden har det vokst fram et variert utvalg i bleier, med en rekke fasonger tilpasset barnas kjønn, bruksområdet og vekt. Bleier er en vesentlig kilde til husholdningenes avfall.

I 2016 var engangsproduktene dominerende, men det var også de som valgte tøybleier. Vask av tøybleier er blitt langt enklere med vaskemaskin og effektive vaskemidler. Svært gode bleier og god økonomi har ført til at barn bruker bleier stadig lenger. I fattige land er bruken av bleier langt mer begrenset.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Liberomagasinet 2001. Fra lakenbiter til Up & Go. SCA Hygiene Products A/S;New Deal DDB.
  • Klepp, Ingun Grimstad 2006. Skittentøyets kulturhistorie. Hvorfor kvinner vasker klær. Novus forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg