Spinning Jenny
Spinning Jenny, utviklet av James Hargreaves i 1764, var en av de første oppfinnelsene som var med på å utvikle tekstilindustrien.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Spinning Jenny
Spinning Jenny
.

Spinning Jenny, maskin for spinning av garn av bomull og ull. De ble utviklet av den britiske veveren James Hargreaves i 1760-årene. Dette var en av de tidligste av de mange nyvinninger som ble utviklet i perioden som skulle bli kjent som den industrielle revolusjonen.

Faktaboks

Også kjent som

Spinne-Jenny

Spinning Jenny var en videreutvikling av hjulrokken, og gjorde i all hovedsak de samme operasjonene, bare i større skala. Konstruksjonen var en enkel mekanisk løsning som gjorde det mulig for et spinnehjul å drive flere spoler samtidig. Maskinen ble drevet av håndkraft. Den første versjonen ble ferdigstilt i 1764, men Hargreaves brukte deretter flere år på å forbedre og perfeksjonere maskinen, som ble laget i flere versjoner. Hargreaves tok patent på maskinen i 1770, men valgte å ikke forsvare rettighetene sine, slik at det var flere som senere utviklet og konstruerte forbedrede versjoner av Hargreaves maskin.

Den originale Spinning Jenny hadde 8 spoler mot rokkens ene, og spinneren kunne dermed øke sin produktivitet 3–4 ganger. Gjennom videreutviklinger av maskinen ble antall spoler raskt økt til 24 og senere helt opp til 120 i løpet av 1770-årene. Det vanligste i de senere versjonene var imidlertid 80 spoler. Mange av maskinene stod i hjemmet. Spinning Jenny bidrog derfor til en effektivisering av det allerede etablerte produksjonssystemet innenfor tekstilnæringen, kjent som forlagssystemet, der hjemmespinnere spilte en viktig rolle. Det var en viktig årsak til spinnemaskinen umiddelbare suksess. Etter hvert ble det også vanlig å sette opp flere spinnemaskiner for manufaktur-produksjon i arbeidshaller. Det er anslått at det allerede før 1790 var 20 000 Spinning Jenny-maskiner i bruk i England.

Spinning Jenny førte ikke til fabrikkproduksjon og industrialisering i seg selv. Den var imidlertid et ledd i en viktig utvikling der produksjonen av særlig tekstilprodukter stadig ble effektivisert. Spinning Jenny viste mulighetene som lå i forbedrede spinneteknikker og banet veg for andre og mer effektive maskiner slik som Samuel Cromptons mulemaskin og den vanndrevne vingespinnemaskinen som ble patentert av Richard Arkwright. Spinning Jenny regnes derfor som et viktig skritt på vegen fra håndarbeid til tekstilindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg