World Wide Web, verdensveven, er den delen av internett som inkluderer nettsteder, hvor man utveksler dokumenter og tjenester i hypertekstformatet HTML. Verdensveven fungerer ved at klienter (for eksempel datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett) er utstyrt med programvare kalt nettlesere. Disse gjør det mulig å få tilgang til det servermaskiner, og web-servere tilbyr av innhold via nettsteder (også kalt nettsider, websider eller hjemmesider).

Faktaboks

Uttale
wə:ld waid –
Også kjent som
WWW, W3, verdensveven

Et nettsted kan levere innhold i form av tekst, bilder, lyd og video og inneholde forbindelser, kalt lenker (av engelsk links) til andre nettsteder eller til andre sider på eget nettsted. Alle nettsteder har en unik internett-adresse, en URL. Denne nettstedsadressen er som regel tekstbasert, og gjennom domenenavnsystemet kobles nettstedsadressen til en IP-adresse som gjør at datakommunikasjonen kan gjennomføres.

Historikk

WWW-systemet ble først utviklet til intern bruk ved CERN av sir Tim Berners-Lee, som gjorde det allment tilgjengelig som frivare i 1993.

De første nettleserne var kun tekstbaserte, og det store gjennombruddet for verdensveven kom da det amerikanske National Center for Supercomputing Applications (NCSA) i 1993 lanserte den grafiske nettleseren Mosaic. Nettlesere leveres enten som deler av operativsystemer, eller som frittstående applikasjoner. Per 2021 er vanlige nettlesere Safari (fra Apple), Chrome (fra Google), Firefox (fra stiftelsen Mozilla), Edge (fra Microsoft) og Opera fra det norske selskapet Opera Software.

Sikkerhet

Verdensveven har i økende grad blitt en arena for kriminelle aktiviteter og spredning av virus. Det er derfor i dag et behov for sikkerhetsmekanismer som kryptering og autentisering for å sikre at tjenester på verdensveven kan fungere hensiktsmessig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg