World Wide Web

Artikkelstart

World Wide Web, verdensveven, er den delen av internett som inkluderer nettsteder, hvor man utveksler dokumenter og tjenester i hypertekstformatet HTML. Verdensveven fungerer ved at klienter (datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett, med mer) er utstyrt med programvare kalt nettlesere. Disse gjør det mulig å få tilgang til det servermaskiner, web-servere, tilbyr av innhold via nettsteder (også kalt nettsider, websider eller hjemmesider).

Faktaboks

Uttale
wə:ld waid –
Etymologi
engelsk
Også kjent som
WWW, W3, verdensveven

Et nettsted kan levere innhold i form av tekst, bilder, lyd og video og inneholde forbindelser, kalt lenker (av engelsk links) til andre nettsteder eller til andre sider på eget nettsted. Alle nettsteder har en unik internett-adresse, en URL. Denne nettstedsadressen er som regel tekstbasert, og gjennom domenenavnsystemet kobles nettstedsadressen til en IP-adresse som gjør at datakommunikasjonen kan gjennomføres.

WWW-systemet ble først utviklet til intern bruk ved CERN av sir Tim Berners-Lee, som gjorde det allment tilgjengelig som frivare i 1991.

De første nettleserne var kun tekstbaserte, og det store gjennombruddet for verdensveven kom da det amerikanske National Center for Supercomputing Applications (NCSA) i 1993 lanserte den grafiske nettleseren Mosaic. Nettlesere leveres enten som deler av operativsystemer, eller som frittstående applikasjoner. Per 2021 er vanlige nettlesere Safari (fra Apple), Chrome (fra Google), Firefox (fra stiftelsen Mozilla), Edge (fra Microsoft), og Opera fra det norske selskapet Opera Software.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg