World Wide Web, den delen av Internett der man utveksler dokumenter og tjenester i hypertekstformatet HTML, og senere utvidelser av denne. WWW består av servermaskiner som tilbyr dokumenter og tjenester via nettsteder (også kalt nettsider, websider eller hjemmesider), og av klienter (PC-er, PDA-er, mobiltelefoner med mer) som er utstyrt med programvare kalt nettlesere for å få tilgang til det nettstedene tilbyr. Et nettsted kan levere innhold i form av tekst, bilder, lyd og video og inneholde forbindelser, kalt lenker(av engelsk links) til andre nettsteder eller til andre sider på eget nettsted. Alle nettsteder har en unik Internett-adresse, en URL.

WWW-systemet ble først utviklet til intern bruk ved CERN av Tim Berners-Lee, som gjorde det allment tilgjengelig som Internett-orientert frivare i 1991.

De første nettleserne var tekstbaserte, og det store gjennombruddet for WWW kom da det amerikanske National Center for Supercomputing Applications (NCSA) i 1993 lanserte den grafiske nettleseren Mosaic. Nettlesere leveres enten som deler av operativsystemer, eller som frittstående applikasjoner. Per 2015 er vanlige nettlesere Internet Explorer (fra Microsoft), Safari (fra Apple), Chrome (fra Google), Firefox (fra stiftelsen Mozilla) og Opera fra det norske selskapet Opera Software.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.