Gardiner er forheng eller draperier som henges foran vinduer, dører, senger, skap og så videre. Formålet er dels å være til pynt, dels et middel til å hindre trekk og innsyn eller dempe sterkt lys. I moderne språkbruk er gardin som oftest en betegnelse på vinduenes tekstiler.

Faktaboks

Uttale
gardˈin

Historie

Man kjenner til at gardiner var i bruk i velstående miljøer ute i Europa fra 1300-tallet. På 1600-tallet ble de mer vanlige og kjennes også fra Norge. Gardinstoffene var oftest tette og fasongene enkle, med én eller to lengder til hvert vindu.

Fra annen halvdel av 1700-tallet kjennes rullegardinen. Den førte til at den vanlige gardinen kunne utvikle seg i rent dekorativ retning, med kulminasjon på 1800-tallets draperte gardiner. Selv om bruken av gardiner etter hvert ble alminnelig, var det i perioder moderne med gardinløse rom, som på slutten av 1700-tallet, i 1830-årene og rundt 1900. I norske bondehjem ble gardiner vanlige først ut på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Risåsen, Geir Thomas: Gode råd om gardiner. Fortidsminneforeningen, 1996. Les på nb.no

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg