teddybjørn

Teddybjørn fra 1970-årene, med blomstret discodrakt og gul sløyfe. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Teddybjørn fra første halvpart av 1900-tallet. Den har øyne av glass og påsydd nese og munn

Artikkelstart

Teddybjørn er en leketøysbjørn av mykt, loddent tøy. De første teddybjørner så dagens lys rundt 1903, omtrent samtidig i Tyskland og i USA.

Opprinnelse

Tyskland

I Tyskland oppdaget syersken Margarete Steiff (1847–1909) at barn likte å leke med nåleputer hun hadde laget, formet som tøydyr. Dette var på slutten av 1800-tallet i byen Giengen i Baden-Württemberg. I 1897 begynte nevøen Richard Steiff (1877–1939) i firmaet hennes, og han laget den første Steiff-bamsen i 1902. Den ble stilt ut på en leketøysmesse i Leipzig i 1903, men vakte liten oppsikt.

Året etter stilte Steiff bamsen ut på verdensutstillingen i St. Louis, og nå ble det suksess. Han solgte 12 000 stykker under utstillingen, og Steiff-bjørnen fikk gullmedalje. Steiffbjørnene produseres ennå, og er lett kjennelige på messingknappen de har i øret (Steiff Knopf im Ohr).

USA

Karikaturen som gav inspirasjon til å bruke betegnelsen teddybjørn på leketøysbamser. Den viser president Theodore («Teddy») Roosevelt på bjørnejakt i Missisippi og ble publisert i Washington Post i 1902.

Den amerikanske teddybjørnen ble satt i produksjon i 1903 av Morris Michtom, en russisk jøde som hadde emigrert til USA. Han hadde sett den kjente tegningen av president Theodore «Teddy» Roosevelt og en liten bjørnunge, tegnet etter en episode under en jakttur. Han fikk tillatelse av presidenten til å kalle en tøybjørnunge han hadde laget Teddy Bear. I løpet av få år økte teddybjørnenes popularitet voldsomt; Michtom og hans kone startet selskapet Ideal Novelty and Toy Company, nå Ideal Toy Company, året etter var det ca 20 produsenter av teddybjørner i USA. På norsk ble navnet etter hvert teddybjørn eller bamse.

I barne- og populærkulturen

Teddybjørner er nå en del av barne- og populærkulturen. De er kjent fra litteratur, her er nok A. A. Milnes Winnie the Pooh (på norsk Ole Brumm) den mest kjente, de er kjent fra tegneserier, som figurer i TV (i Norge blant annet Colargol og Teodor), som maskoter ved idrettsarrangementer (Misja under OL i Moskva i 1980 og Berlino under Friidretts-VM i Berlin i 2009) og de er kjent fra populærmusikken, blant annet Elvis Presleys Teddy Bear og Lille Grethes (Grethe Kauslands) Teddyen min. Det har vært egne teddybjørnmuseer, og gamle, klassiske teddybjørner har blitt ettertraktede samlerobjekter og selges på auksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg