Teddybjørn fra 1970-årene, med blomstret discodrakt og gul sløyfe. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Teddybjørn av Ø. B. Ahlsen/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Teddybjørn, leketøysbjørn av mykt, loddent tøy. De første teddybjørner så dagens lys rundt 1903, omtrent samtidig i Tyskland og i USA.

I Tyskland oppdaget syersken Margarete Steiff (1847-1909) at barn likte å leke med nåleputer hun hadde laget, formet som tøydyr. Dette var på slutten av 1800-tallet i byen Giengen i Baden-Württemberg. I 1897 begynte nevøen Richard Steiff (1877-1939) i firmaet hennes, og han laget den første Steiff-bamsen i 1902. Den ble stilt ut på en leketøysmesse i Leipzig i 1903, men vakte liten oppsikt. Året etter stilte han den ut på verdensutstillingen i St. Louis, og nå ble det suksess. Han solgte 12 000 stykker under utstillingen, og Steiff-bjørnen fikk gullmedalje. Steiffbjørnene produseres ennå, og er lett kjennelige på messingknappen de har i øret (Steiff Knopf im Ohr).

Den amerikanske teddybjørnen ble satt i produksjon i 1903 av Morris Michtom, en russisk jøde som hadde emigrert til USA. Han hadde sett den kjente tegningen av president Theodore "Teddy" Roosevelt og en liten bjørnunge, tegnet etter en episode under en jakttur. Han fikk tillatelse av presidenten til å kalle en tøybjørnunge han hadde laget Teddy Bear. I løpet av få år økte teddybjørnenes popularitet voldsomt; Michtom og hans kone startet selskapet Ideal Novelty and Toy Company, nå Ideal Toy Company, året etter var det ca 20 produsenter av teddybjørner i USA. På norsk ble navnet etter hvert teddybjørn eller bamse.

Teddybjørner er nå en del av barne- og populærkulturen. De er kjent fra litteratur, her er nok A. A. Milnes Winnie the Pooh (på norsk Ole Brumm) den mest kjente, de er kjent fra tegneserier, som figurer i TV (i Norge bl.a. Colargol og Teodor), som maskoter ved idrettsarrangementer (Misja under OL i Moskva 1980 og Berlino under Friidretts-VM i Berlin 2009) og de er kjent fra populærmusikken, bl.a. Elvis Presleys Teddy Bear og Lille Grethes (Grethe Kauslands) Teddyen min. Det har vært egne teddybjørnmuseer, og gamle, klassiske teddybjørner har blitt ettertraktede samlerobjekter og selges på auksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.