Drawing the line in Mississippi
Karikaturen som gav inspirasjon til å bruke betegnelsen teddybjørn på leketøysbamser. Den viser president Theodore («Teddy») Roosevelt på bjørnejakt i Mississippi og ble publisert i Washington Post i 1902.
Bokomslag «Ole Brumm» 1932
Den første norske utgaven av Ole Brumm var oversatt av bibliotekaren Rikka Deinboll.
Av /Gyldendal.

Teddybjørn er en leketøysbjørn av mykt, loddent tøy. De første teddybjørnene så dagens lys rundt 1903, omtrent samtidig i Tyskland og i USA, hvor de fikk navnet «Teddy Bears». På norsk ble navnet etter hvert teddybjørn eller bamse.

Teddybjørner har blitt en del av barne- og populærkulturen. De er kjent fra litteratur, tegneserier, TV, som maskoter ved idrettsarrangementer og i populærmusikken. Det finnes teddybjørnmuseer, og gamle, klassiske teddybjørner har blitt ettertraktede samlerobjekter og selges på auksjoner.

Blant kjente teddybjørner er Ole Brumm fra A. A. Milnes barnebøker. Fra norsk barne-TV er Colargol og Teodor kjente. Maskoten under OL i Moskva i 1980 var bjørnen Misja, og under friidretts-VM i Berlin i 2009 var det bjørnen Berlino. I populærmusikken finnes blant annet Elvis Presleys «(Let me be your) Teddy Bear» som kom i 1957, og Lille Grethes (Grethe Kausland) «Teddyen min», skrevet og utgitt i 1955 av Åsta Hjelm (1919–2003).

Historikk

Tyskland

I Tyskland oppdaget syersken Margarete Steiff (1847–1909) at barn likte å leke med nåleputer hun hadde laget, formet som tøydyr. Dette var på slutten av 1800-tallet i byen Giengen i Baden-Württemberg. I 1897 begynte nevøen Richard Steiff (1877–1939) i firmaet hennes, og han laget den første Steiff-bamsen i 1902. Den ble stilt ut på en leketøysmesse i Leipzig i 1903, men vakte liten oppsikt.

Året etter stilte Steiff bamsen ut på verdensutstillingen i St. Louis, og nå ble det suksess. Han solgte 12 000 stykker under utstillingen, og Steiff-bjørnen fikk gullmedalje. Steiff-bjørnene produseres ennå, og er lett gjenkjennelige på messingknappen de har i øret (Steiff Knopf im Ohr).

USA

Teddybjørn
Teddybjørn fra første halvdel av 1900-tallet. Den har øyne av glass og påsydd nese og munn
Teddybjørn

Den amerikanske teddybjørnen ble satt i produksjon i 1903 av Morris Michtom (1870–1938), en russisk jøde som hadde emigrert til USA. Han hadde sett den kjente tegningen av president Theodore «Teddy» Roosevelt og en liten bjørnunge, tegnet etter en episode under en jakttur. Han fikk tillatelse av presidenten til å kalle en tøybjørnunge han hadde laget Teddy Bear. I løpet av få år økte teddybjørnenes popularitet voldsomt; Michtom og hans kone Rose startet i 1907 selskapet Ideal Novelty and Toy Company, nå Ideal Toy Company. Året etter var det cirka 20 produsenter av teddybjørner i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg