sekk

Artikkelstart

Sekk er en stor bøyelig og poseformet beholder som blir brukt som emballasje for tørre varer, som for eksempel korn, poteter, mel, sement, ved og koks. Tidligere ble en sekk fremstilt av skinn eller et vevd stoff som lerret eller strie. I dag brukes også kraftpapir og plast.

Faktaboks

Etymologi
av gresk og hebraisk

Vanligvis ble sekker fremstilt for å romme en viss mengde av en bestemt vare, og kunne derfor gå over til å bli en volum- eller masseenhet for denne varen. Som masseenhet kunne den for eksempel være 100 eller 200 pund (cirka 50 eller 100 kilogram), men variasjonene var store, både fra vareslag til vareslag og fra land til land.

I Storbritannia ble sack også brukt som volumenhet, men med en enhetsverdi som varierte med vareslag. En britisk sack var 3 bushels kull, men 5 bushels salt. Fra 1870 skulle en sack være 4 bushels = 145,5 liter. En sack ull skulle veie 280 pund. I USA er en sack lik 3 US bushels = 105,7 liter. For mel og bomull for eksport er en sack 140 pund, ellers 100 pund. En brasiliansk saco kaffe veier 60 kilogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg