pashto

Artikkelstart

Pashto, eller afghansk, er et iransk språk som snakkes av ca. 40-60 millioner mennesker. Det er utbredt i Afghanistan, hvor det har vært offisielt språk ved siden av persisk (kalt dari) siden 1940, og i Pakistan, hvor det er folkemål i Sarhad-provinsen, «Pakhtunistan».

Faktaboks

Uttale
pˈashto

En pashtotalende kalles pathân eller pashtun/pakhtun.

Det er to hoveddialekter: Den sørvestlige (Kandahar), som det afghanske skriftspråket er bygd på, og den nordøstlige (Kabul, Peshawar), ofte kalt pakhto, fordi sørvest-dialektens sh i nordøst-dialekten blir til kh. og pashto følgelig til pakhto.

Språket avviker sterkt fra de øvrige iranske språkene og har både en vanskelig uttale og en komplisert grammatikk med mange arkaiske trekk. Ordforrådet er kraftig påvirket av persisk og i noe mindre grad av de indiske nabospråkene.

Skriften er den arabiske med noen modifikasjoner.

Litteratur

Den eldste skrevne litteratur er fra 1500-tallet (religiøse traktater, lyrikk). Den klassiske diktnings gullalder faller sammen med Mughal-styret i India (1600-tallet). Man bygde i alt vesentlig på den persiske diktningens tradisjonelle former (ghazal, qasida). Mest kjent av de klassiske diktere er Khushhal Khan Khattak; berømt er også Abdur Rahmans (1650–1706?) mystisk-religiøse lyrikk og Abdul Hamids (død ca. 1732) mer verdslige diktning.

I moderne tid har påvirkningen fra de indiske litteraturer (fremfor alt urdu-litteraturen) vært sterk. Av 1900-tallets diktere kan nevnes Samundar Khan, som blant annet med sine oversettelser av Iqbals verker har hatt stor betydning for afghansk åndsliv.

Både i Pakistan (Peshawar) og Afghanistan (Kabul) er det blitt opprettet akademier som har virket til pashto-litteraturens fremme.

Det finnes en rik folkediktning der det særlig er grunn til å nevne tappa-versene, følelsesbetonte utbrudd i streng metrisk form, oftest forfattet av kvinner: «Husk, at brorløs er jeg ikke.», «Vis meg respekt, eller min bror vil gjøre det.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg