Khyber Pakhtunkhwa

En gate i Peshawar.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Khyber Pakhtunkhwa er en provins i den nordvestlige delen av Pakistan. Provinsen grenser mot Afghanistan i vest og nord og mot Kashmir i nordøst. Arealet er 74 521 kvadratkilometer og innbyggertallet er 35 525 047 (2017). Provinsens hovedstad er Peshawar.

Faktaboks

Uttale
nå:þwˈest frˈʌntjə prˈåvins
Også kjent som

North-West Frontier Province, Den nordvestlige grenseprovinsen

I øst, langs grensen mot Afghanistan, er et område på cirka 27 220 kvadratkilometer skilt ut som et eget område for ulike stammefolk, Tribal Areas, som styres direkte av de føderale myndighetene.

Sharia-lovgivning ble innført i provinsen i 2003.

Natur

Mesteparten av provinsen er fjelland, men Indus og dens bifloder danner en omfattende elveslette i sørøst. I den midtre delen av provinsen danner elven Kabul et tilsvarende sletteland. I den nordlige delen, i Hindu Kush, når Tirich Mir opp i 7690 meter over havet. Klimaet varierer med høyden, men preges generelt av liten og uregelmessig nedbør.

Befolkning

Innbyggerne er pashtotalende. Størstedelen av de afghanske flyktningene i Pakistan har holdt til her. På det meste var hver femte innbygger en afghansk flyktning.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvirksomhet med dyrking av blant annet mais, hvete, ris og sukkerrør. Industrien er lite utviklet og begrenser seg til raffinering av sukker, næringsmiddelindustri og produksjon av våpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg