Khyber Pakhtunkhwa, tidligere North-West Frontier Province, provins i nordlige Pakistan, grenser mot Afghanistan i vest og nord og mot Kashmir i nordøst; 74 521 km2 med 19,3 mill. innb. (2004). Hovedstad: Peshawar.

I øst, langs grensen mot Afghanistan, er et område på ca. 27 220 km2 skilt ut som et eget område for ulike stammefolk, Tribal Areas, som styres direkte av de føderale myndighetene.

Mesteparten av provinsen er fjelland, men Indus og dens bifloder danner en omfattende elveslette i sørøst. I den midtre delen av provinsen danner elven Kabul et tilsvarende sletteland. I den nordlige delen, i Hindukush, når Tirich Mir opp i 7690 moh. Klimaet varierer med høyden, men preges generelt av liten og uregelmessig nedbør.

Innbyggerne er pashtotalende. Størstedelen av de afghanske flyktningene i Pakistan har holdt til her. På det meste var hver 5. innb. en afghansk flyktning.

Jordbruk er viktig. De viktigste jordbruksprodukter er mais, hvete, ris og sukkerrør. Industrien er lite utviklet og begrenser seg til raffinering av sukker, næringsmiddelindustri og produksjon av våpen.

Sharia-lovgivning ble innført 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.