Khyber Pakhtunkhwa

En gate i Peshawar.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Khyber Pakhtunkhwa, tidligere North-West Frontier Province, provins i nordlige Pakistan, grenser mot Afghanistan i vest og nord og mot Kashmir i nordøst; 74 521 km2 med 19,3 mill. innb. (2004). Hovedstad: Peshawar.

Faktaboks

uttale:
nå:þwˈest frˈʌntjə prˈåvins
også kjent som:

North-West Frontier Province, Den nordvestlige grenseprovinsen

I øst, langs grensen mot Afghanistan, er et område på ca. 27 220 km2 skilt ut som et eget område for ulike stammefolk, Tribal Areas, som styres direkte av de føderale myndighetene.

Natur

Mesteparten av provinsen er fjelland, men Indus og dens bifloder danner en omfattende elveslette i sørøst. I den midtre delen av provinsen danner elven Kabul et tilsvarende sletteland. I den nordlige delen, i Hindukush, når Tirich Mir opp i 7690 moh. Klimaet varierer med høyden, men preges generelt av liten og uregelmessig nedbør.

Befolkning

Innbyggerne er pashtotalende. Størstedelen av de afghanske flyktningene i Pakistan har holdt til her. På det meste var hver 5. innb. en afghansk flyktning.

Næringsliv

Jordbruk er viktig. De viktigste jordbruksprodukter er mais, hvete, ris og sukkerrør. Industrien er lite utviklet og begrenser seg til raffinering av sukker, næringsmiddelindustri og produksjon av våpen.

Sharia-lovgivning ble innført 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg