Fyrtårnet på Agdenes slik det nå ser ut.
Fyrtårnet på Agdenes slik det nå ser ut.

Agdenes fyrstasjon ligger på pynten ytterst i Trondheimsfjordens vestre side i Orkland kommune i Trøndelag. Den ble opprettet første gang i 1804 som innseilingsfyr. Fyrstasjonen er flyttet to ganger, senest i 1956. Den ble nedlagt og avbemannet i 1984 og erstattet av en lykt.

  • Tårnets høyde: 14,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 37,8 meter
  • Lysvidde var: 16, 9 nautiske mil.

Navnet

Der Agdenes fyrstasjon først ble plassert er det nå bare grunnmuren igjen.
Der Agdenes fyrstasjon først ble plassert er det nå bare grunnmuren igjen.

Fyret har navn etter gården like ved. Førsteleddet har trolig samme opprinnelse som Agder, det vil si ‘noe spisst eller framstikkende’. Agdenes betyr i så fall 'det framstikkende neset'.

Historikk

Agdenes var den den første fyrstasjonen som ble bygget på 1800-tallet, og den 11. på norskekysten. I forslaget fra Admiralitetet i København i 1802 het det om plasseringen i forhold til Trondheimsfjorden «at komme denne – formedelst de farlige Klipper under Vandet og de skjær utenfor – endog om Dagen farlige Pynt forbi». Fyret ble plassert nesten ytterst på Agdenespynten og bygget i 1803. Fyret som ble tent 1. januar 1804 var et enkelt familiefyr med en lykt i et karnapp på veggen. Lyskilde var talglys. Det viste seg imidlertid ganske snart at verken lyskilde eller plassering var optimal i forhold til innløpet i Trondheimsfjorden. Lyset var for svakt, og beliggenheten gjorde at fartøy sørfra ikke så fyret før de var så tett innpå de nevnte skjærene at de var vanskelige å unngå. I 1836 ble derfor Agdenes fyr flyttet til omtrent der det ligger i dag.

I drift i 180 år

Agdenes fyrstasjon under ombygging på 1950-tallet.
Agdenes fyrstasjon under ombygging på 1950-tallet.
Av .
Nå er det Ringflua lykt som leder skipstrafikken forbi Agdeneset.
Nå er det Ringflua lykt som leder skipstrafikken forbi Agdeneset.

Den nye utgaven av fyrstasjonen besto av et laftet bolighus og et uthus. Fyret fikk to oljelykter plassert i karnapper på sør- og nordveggen. I 1865 ble de to lyktene erstattet av en på hjørnet av bolighuset. Den ble igjen byttet med en sterkere lykt i 1905. I 1921 fikk Agdenes tåkesignal og i 1956 ble fyret bygget helt om til dagens utførelse. Det ble bygget et nytt betongtårn litt foran det gamle fyret. Lykta i toppen var av 3. orden. Sammen med tårnet ble det bygget et maskinhus til reserveaggregatet og maskinen til et kraftig luftdrevet tyfon tåkesignal. Fyret ble også elektrifisert med strøm fra det lokale nettet. Det gamle bolighuset ble revet, og et nytt og moderne ble bygget et stykke unna. Denne fyrstasjonen var i drift til 1984 da den ble nedlagt og avbemannet. Etter 180 års drift ble Agdenes fyrstasjon erstattet av Ringflua lykt på søyle. Kystverket disponerte eiendommen frem til 1988, men så ble den overført til Forsvarets bygningstjeneste. I 2003 ble fyrstasjonen solgt til Klæbu Sparebank som har samarbeidet med Foreningen Agdenes fyr om å utvikle plassen til et flott besøksfyr. De har også laget en interessant historisk utstilling om fyret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg