Or er en slekt i bjørkefamilien som består av rakletrær og -busker med sagtakkete blad og stilkete vinterknopper med to knoppskjell.

Ved frømodningen blir hunnrakleskjellene treaktige, og raklen ligner da en liten kongle. Hannraklene er lange og valseformede, slik som hos bjørk.

Det finnes 35 arter, derav to som vokser vilt i Norge, gråor, A. incana, og svartor, A. glutinosa.

Gråor er vanlig i hele Norge; den har sittende kongler og spisse blad som er lodne på undersiden. Den trives best på leirblandet, kalkrik moldjord og innfinner seg raskt for eksempel på leirras. Gråor har en meget rask ungdomsvekst som stagnerer tidlig.

Svartor har stilkete kongler og mørkegrønne, butte blad uten andre hår på undersiden enn små hårdusker i nervevinklene. Den er et kravfullt lavlandstre. På Østlandet lever det så langt nord som Mjøstraktene, men er ellers utbredt i kyststrøkene med nordgrense i Trøndelag.

Både gråor og svartor har rotknoller hvor det er nitrogenfikserende bakterier som kan ta opp nitrogen fra luft i jorden. Det finnes former med lappete eller flikete blad av begge arter.

Ifølge norsk folkemedisin kunne man legge oreblad i skoene som middel mot såre føtter og fotsvette. I Trøndelag ble det innerste laget av barken tørket, pulverisert og strødd på brannsår. Askelut av oretre ble sammen med ister blandet til en salve som ble benyttet mot ryggverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.