Betula pubescens

Blomsterstander hos bjørk. Den lange raklen med hannblomster er like før åpning. Litt over denne ses den oppstående hunnlige blomsterstanden. Lille Vildmose, Danmark.

Bjørkefamilien er en plantefamilie blant de tofrøbladete blomsterplantene. Familien består av løvfellende trær og busker. I tillegg til bjørkeslekta hører også or og hassel til i familien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Betulaceae

Hvert individ er tokjønna, men har enkjønna blomster. Hannblomstene er samla i tette, hengende blomsterstander som kalles rakler. Artene er vindpollinerte og pollen fra flere av artene gir opphav til allergiske reaksjoner hos mange mennesker.

Beskrivelse

Corylus avellana

Hassel har hannrakler som ligner de hos bjørk, men hunnblomstene er ganske annerledes; de røde arrene hos hunnblomstene ses øverst til venstre. Hobro, Jylland, Danmark

Artene i bjørkefamilien er trær eller busker med enkle blader som ofte har sagtanna bladkant. Bladene har fjærnervatur. Barken er ganske løs og hos noen grupper, som bjørk, kan ytre lag løsne i flak.

Bjørkefamiliens arter er sambu, som betyr at hann- og hunnblomster på samme plante. Hannblomstene er samla i hengende rakler som er tette akslignende blomsterstander der enkeltblomstene sitter tett sammen, gjerne i grupper av to eller tre blomster. Hunnblomstene sitter også tett sammen, men disse raklene kan være enten hengende eller oppstående. Enkeltblomstene er totallige, det vil si at de har to fruktblader hos de hunnlige blomstene og ofte to pluss to, men av og til flere, pollenbærere hos de hannlige. Det er som regel fire blomsterbladene, og disse er sterkt reduserte siden alle artene i familien er vindpollinerte. Fruktene er hos de fleste artene små nøtter med vinger som spres med vinden, men andre former finnes slik som nøtter hos hassel.

Utbredelse

Artene i bjørkefamilien finnes i tempererte områder på den nordlige halvkule, men noen arter finnes sørover til fjellstrøk i Sør-Amerika og Sørøst-Asia.

Klassifikasjon

Or er den tredje slekta i bjørkefamilien med arter i Norge. Her med hunnrakler, fjorårets brune og årets, nye grønne. Langs Alnaelva i Oslo.

Bjørkefamilien består av seks slekter med til sammen 167 arter. De to slektene bjørk og or utgjør kjernen i familien, mens hassel og agnbøk sammen med slektene Ostrya og Ostryopsis utgjør en egen gruppe som også har vært regna som en egen familie, hasselfamilien, Corylaceae.

Bjørkeslekta er den mest artsrike av disse med over seksti arter, hvorav tre i Norge. Oreslekta og agnbøkslekta har nær førti arter hver, den første med to representanter i Norge. Den siste arten i familien som finnes i Norge er hassel som hører til en slekt med rundt femten arter. Ostrya-slekta, humlebøk, har én art i Europa, men finnes ellers i Asia og Amerika. Den siste slekta, Ostryopsis er endemisk i Kina.

Bjørkefamilien regnes sammen med bøkefamilien, porsfamilien og valnøttfamilien med noen flere til bøkeordenen (Fagales) som plasseres i slektskapstreet for de ekte tofrøbladete blant «Fabider» (rosefamilien, ertefamilien og slektninger) i den store gruppa «Rosider» (se dekkfrøete planter).

Økonomisk betydning

Dvergbjørk
Dvergbjørk med høstfarger. Disse buskene er vanlige i norske fjell.
Dvergbjørk
Lisens: CC BY SA 3.0

I tillegg til hassel dyrkes noen andre arter i denne slekta på grunn av nøttene, for eksempel filbertnøtter. Ellers brukes treverk av både or og bjørk på ulike måter til møbler og trematerialer. Mange steder tappes saft fra bjørk om våren og brukes som drikke. Bruk av bjørk som brensel er utbredt i store deler av utbredelsesområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bjørkefamilien
Betulaceae
Tidligere vitenskapelig navn
Corylaceae
Artsdatabanken-ID
102129
GBIF-ID
4688

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg