Logisk positivisme, også kalt logisk empirisme eller neo-positivisme, er en filosofisk retning som oppstod i Wien i 1920-årene i og rundt den såkalte Wiener-kretsen ledet av blant annet Rudolf Carnap og Moritz Schlick. De logiske positivistene var inspirert av fremskrittene innen moderne empirisk vitenskap på den ene siden og utviklingen innen moderne logikk og matematikk på den andre siden.
Faktaboks
- Uttale
- logisk empirˈisme
- Også kjent som
- logisk empirisme, nypositivisme, enhetsvitenskap
De så på seg selv som en fornyelse og en forlengelse av den empiristiske tradisjonen fra blant annet David Hume, John Stuart Mill og Ernst Mach, der man mente at kildene til all kunnskap kan spores tilbake til empiriske observasjoner og sanse-erfaringer. De logiske positivistene hadde som mål å vitenskapeliggjøre filosofien gjennom å rense den helt for påstander som en ikke kunne avgjøre sannheten av ved enten empirisk basert observasjon eller ved å vise at de er logiske eller matematiske teoremer og tautologier. De ønsket med dette å gi filosofien et nytt og vitenskapelig grunnlag, fritt for det de avviste som spekulasjon, tradisjonell metafysikk og påstander som er meningsløse fordi en ikke kan avgjøre sannhetsverdien av dem.
Utviklingen av logisk positivisme ble også sterkt påvirket av Ludwig Wittgensteins bok, Tractatus Logico-Philosophicus fra 1922. I Norge ble den logiske positivismen særlig assosiert med Arne Næss.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.