Faktaboks

Willard van Orman Quine
Uttale
kwain
Født
25. juni 1908, Akron, Ohio, USA
Død
25. desember 2000, Boston, USA
Virke
Filosof
Willard Van Orman Quine
Passfoto

Willard van Orman Quine var en amerikansk logiker og filosof som var en av sin generasjons betydeligste filosofer. Quine studerte matematisk logikk ved Harvard-universitetet og i Warszawa og Wien. Han ble professor ved Harvard University i 1948.

Filosofi

Quine har gitt vektige bidrag til matematisk logikk, filosofisk logikk, språkfilosofi, metafysikk og epistemologi. Hans kanskje mest innflytelsesrike arbeid er artikkelen Two Dogmas of Empiricism (1951), som angriper to grunnpilarer i den logiske empirismen:

 1. For det første avviser Quine at det finnes setninger utover logiske sannheter som er sanne i kraft av mening alene, det vil si han angriper «dogmet» om skillet mellom analytiske og syntetiske setninger.
 2. For det andre angriper han tesen om at empirisk viten og vitenskap kan ta utgangspunkt i sannheter som er immune mot revisjon (protokollsetninger).

Quine hevder at «dogmene» dypest sett stammer fra samme kilde. Dette skyldes den feilaktige antagelsen at det i en setning kan skilles mellom en meningskomponent og en faktuell komponent, slik at noen setninger er sanne i kraft av mening og andre i kraft av virkeligheten.

Slik Quine ser det, er det å lære et språk samtidig å lære en teori. Dermed er en sann setning sann i kraft av både mening og virkeligheten. Ut ifra dette angriper Quine empirismen for antagelsen om at setninger kan sjekkes mot virkeligheten én for én. Quine hevder i stedet at vi sjekker teorier – det vil si bolker av setninger – mot virkeligheten, og påpeker videre at innen en teori har man alltid et valg om hvilke antagelser man eventuelt er villig til å forkaste.

I og med sin avvisning av «mening» og andre «intensjonale» termer som filosofisk signifikante argumenterer Quine mot det synet at filosofi er en disiplin med et eget undersøkelsesfelt. Filosofien ligger i forlengelsen av vitenskapen, og en rekke «filosofiske» spørsmål, dersom de er signifikante, vil kunne innløses av vitenskapen.

Blant hans verker bør nevnes

 • From a Logical Point of View, 1953
 • Word and Object, 1960
 • Mathematical Logic, 1970
 • Roots of Reference, 1973
 • The Ways of Paradox, 1976
 • Pursuit of Truth, 1992
 • From Stimulus to Science, 1995

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Barrett, Robert B. & Roger F. Gibson, red.: Perspectives on Quine, 1990
 • Gibson, Roger F., red.: The Cambridge companion to Quine, 2004
 • Hahn, Lewis Edwin & Paul Arthur Schilpp, red.: The philosophy of W.V. Quine, 2nd ed., 1998

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg