Rudolf Carnap

Anon. Begrenset gjenbruk

Rudolf Carnap, østerriksk-amerikansk filosof, kjent for sine arbeider i formal logikk, sannsynlighetsteori og vitenskapsfilosofi. Carnap var en av de sentrale skikkelser i den såkalte Wienerkretsen som i 1920- og 1930-årene utfoldet en intens aktivitet på logisk, empiristisk grunnlag, og som avviste alle metafysiske spekulasjoner som filosofisk og vitenskapelig meningsløse.

Wienerkretsens metodologiske og vitenskapsteoretiske arbeider er preget av at de fleste av kretsens medlemmer hadde naturvitenskapelig utdannelse og erfaring. Hovedmålet i den første tid var nærmest å konstruere et universalspråk for de naturvitenskapelige disipliner og sosialvitenskapene, og å undersøke dets syntaks (formasjonsregler, slutningsregler, definisjonsmetoder med mer). For Carnap var utviklingen av et adekvat og stringent logisk formelspråk bygd på vitenskapelig analyse av vitenskapens begreper en første forutsetning for framsteg i filosofien. Humanistiske disipliner ble lite påaktet. Etikk ble avvist som en sammenstilling av «meningsløse» utsagn som tilhørte språkets emosjonelle («ikke-kognitive») sfære. Carnap bidrog aktivt til utformingen av disse synsmåtene og skrev to av de klassiske sammenfattende fremstillingene, i 1928 Der logische Aufbau der Welt (Verdens logiske oppbygning, 1928) og i 1937 Logische Syntax der Sprache (Språkets logiske syntaks, 1937). Begge regnes som hovedarbeider innen den logisk-empiristiske tradisjon. Se også begrepsanalyse og logisk empirisme.

Etter Hitlers maktovertagelse måtte mange av den empiriske filosofis ledende menn utvandre, og Carnap arbeidet i senere år i USA. Fra de tidligere meget dogmatiske synspunkter ble hans syn på flere områder sterkt modifisert; de store forhåpningene fra den tidligere perioden ble heller ikke alltid oppfylt. Det mest betydelige arbeidet fra Carnap i senere år var Logical Foundations of Probability (1951). Han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1969.

  • Friedman, Michael: A parting of the ways : Carnap, Cassirer, and Heidegger, 2000, isbn 0-8126-9424-4, Finn boken
  • Giere, Ronald N. & Alan W. Richardson, red.: Origins of logical empiricism, 1996, isbn 0-8166-2834-3, Finn boken
  • Schilpp, Paul Arthur, red.: The philosophy of Rudolf Carnap, 1963, isbn 0-87548-130-2, Finn boken
  • The Cambridge Companion to Carnap, 2007, isbn 978-0-521-54945-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.