Protozoer er en tidligere systematisk betegnelse på en gruppe encellede organismer. Gruppen ble regnet som en hovedgruppe innenfor dyreriket og omfattet alle encellede dyr. Protozoer regnes ikke lenger som en gruppe. Se protister.

Faktaboks

Uttale
protozóer
Etymologi
av proto- og gresk ‘dyr’
Også kjent som
urdyr Protozoa

Beskrivelse

Organismene som utgjorde protozoene består av en eneste celle som utfører alle de oppgaver som hos de flercellede dyrene er fordelt på organsystemene. Selv om mange er enkelt bygd, finnes det også mange som er svært komplisert bygd, i det celledeler er spesialisert som celleorganer (organeller).

Bevegelse skjer ved hjelp av svingtråder og flimmerhår eller også ved pseudopodier. Noen arter er imidlertid fastsittende.

Levevis

Organismene kan danne kolonier, men alle individer er da like, og det dannes ikke noen cellestat der cellene er avhengige av hverandre. Celleformen er ofte konstant, men kan variere etter alder og miljø. De fleste er nakne, men noen har skall. Ofte innkapsler de seg og danner cyster for å overleve ugunstige miljøforhold (tørke). Cysten gjør det også lett for dem å spre seg.

Formeringen er for det meste ukjønnet og skjer ved to- og mangedeling, samt knoppskyting. En del har også en kjønnsprosess ved gameter eller ved konjugasjon.

Protozoene er knyttet til et fuktig miljø og lever i hav, sjø, fuktig jord eller som parasitter i andre organismer. De er rovlevende eller ernærer seg av dødt organisk materiale. De er også næringsgrunnlag for mange små dyr.

Praktisk nytte gjør de i kloakkrenseanlegg, og praktisk skade gjør flere arter som parasitter og sykdomsårsak hos mennesker og dyr. Det er beskrevet flere tusen arter, men store mengder er ennå ubeskrevet.

Systematikk

Protozoene ble i tidligere systematikk inndelt i fire grupper som ofte ble oppfattet som klasser:

Med unntak av flimmerdyrene, som inntar en helhetlig gruppe, er disse gruppene splittet opp og fordelt rundt om i det biologiske klassifikasjonssystemet. Mange grupper, særlig de små dyreflagellatene og amøbene, har ennå ikke funnet sin rette plass.

Dyreflagellatene

Dyreflagellatene fordeler seg i følgende riker:

I tillegg finnes det mange uplasserte former.

Slimdyrene

Slimdyrene fordeler seg i følgende riker:

Soldyr ble også regnet til slimdyrene, men inntar i dag en isolert stilling og er ennå ikke skikkelig plassert.

Sporedyrene

Sporedyrene er alle sammen parasitter med sporelignende stadier. Disse er blitt splittet i flere grupper. De to største er de egentlige sporedyrene og mikrosporidene. De egentlig sporedyrene (Apicomplexa) tilhører riket Alveolata. De kan ses på som alger siden de inneholder plastider (riktignok uten klorofyll). Mikrosporidene (Microspora) slutter seg til soppriket (Fungi).

Flimmerdyrene

Flimmerdyrene er de mest kompliserte encellete organismene som er kjent. Disse inkluderer blant annet tøffeldyr, trompetdyr og klokkedyr. De tilhører også riket Alveolata, men har ikke plastider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg