Metamorfose er en gjennomgripende forvandling som unge dyr gjennomgår ved overgang til voksen, kjønnsmoden form. Metamorfose gjelder tilfeller der utseendet hos det unge individet tydelig skiller seg fra utseendet til de voksne, for eksempel hos mange virvelløse sjø- og landdyr. Metamorfose innbefatter nedbrytning av vev og organer som er karakteristiske for larven (larveorganer).

Faktaboks

Uttale
metamorfˈose

Metamorfose er ofte forbundet med forandringerr i levevis. Et eksempel er frosk, hvor larvene (rumpetroll) lever i vann, mens de voksne lever på land. Under prosessen tilbakedannes rumpetrollets hale og gjeller, mens frosken får for- og bakbein.

Mange marine, virvelløse dyr har metamorfose, for eksempel krepsdyr og pigghuder. Sjøstjerner har små, flimmerkledte larver, som slår seg ned før de omdannes til det voksne utseende.

Hos insekter forekommer komplett metamorfose blant annet hos sommerfugler, biller og fluer. Larvene er helt forskjellige fra de voksne både i ytre utseende og indre organer. Mellom larve og voksen har slike insekter et puppestadium, hvor det foregår en stor omorganisering av organene. Andre insekter, som gresshopper og teger har ufullstendig forvandling hvor unge stadier ligner de voksne i utseende, og blir gradvis større.

Ordet brukes også i geologi og mytologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg