paddefrosker

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Paddefrosker er en amfibiefamilie i ordenen haleløse amfibier. Familien omfatter seks arter, som alle tilhører slekten Pelobates. Paddefroskene ligner på de amerikanske spadefotfroskene og ble tidligere inkludert i denne familien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pelobatidae

Paddefroskene blir inntil 10 centimeter lange og har kraftig kropp og korte bein. Øynene er store med vertikal pupill. På hver bakfot har de en spadelignende fotrotsknute av keratin, som de benytter til å grave seg ned i jorden, helst i sandjord.

Familien er utbredt i tørre områder av Europa, vestlige deler av Asia og nordvestlige deler av Afrika, nær Middelhavet. De lever på land, men reproduserer i vann. I motsetning til spadefotfroskene, trenger paddefroskene lang tid før rumpetrollene metamorfoserer, og rumpetrollene kan ofte oppnå betydelig større kroppslengde enn de voksne.

Løkfrosken, Pelobates fuscus, finnes i Europa nord til Danmark, Sør-Sverige og Estland. Langs nordgrensen av utbredelsesområdet har arten gått dramatisk tilbake i antall på slutten av 1900-tallet. Østløkfrosken Pelobates syriacus er utbredt fra Bulgaria og Hellas til Det kaspiske hav, mens vestløkfrosken Pelobates cultripes, som er klassifisert som nær truet, finnes i Frankrike, Spania og Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

paddefrosker
Pelobatidae
Artsdatabanken-ID
127388
GBIF-ID
6743

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg