haleløse amfibier

Haleløse amfibier. Buttsnutefrosk, Rana temporaria.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Haleløse amfibier, orden med amfibier som består av frosker og padder. Haleløse amfibier utgjør kladen Salientia sammen med en rekke fossile arter. I alt er det beskrevet 7091 arter (juni 2019) fordelt på 54 familier og 451 slekter. Hit hører blant annet frosker og padder.

Faktaboks

Også kjent som
Anura, haleløse padder, springpadder

Beskrivelse

Hodet forholdsvis stort, med utstående øyne og bred munn. Hos de fleste er tungen, som er klebrig, festet foran i munnen og kan slynges ut for å fange insekter. Kroppen er kort, halen mangler.

Haleløse amfibier har 10 virvler, hvorav den siste er sterkt forlenget og stavformet, og kalles urostyl. De har kort skulderbelte; og bakoverrettet, langt bekkenbelte. Ribbena er redusert eller mangler. Forbena er korte med fire tær, bakbena lange, kraftige, med fem tær med svømmehud imellom. Dyret hopper og svømmer ved hjelp av dem. Huden er tynn, slimet, ofte rik på kjertler.

Lydsignaler spiller en viktig rolle. Hannen hos mange arter har kvekkeposer på halsen som forsterker lyden så den bærer langt. Kvekkingens funksjon er først og fremst tiltrekning av hunner og markering av territorium. Andre lyder kan uttrykke ubehag. Også hunnen kan frembringe lyder, men det er bare hannen som har kvekkeposer.

Som regel legges eggene i vann. Larvene (rumpetroll) har først ytre, senere indre gjeller. De er uten ben og og har kraftig svømmehale. Ved videre utvikling dannes først bakben, så forben, samtidig reduseres gjellene, lungene utvikles, og til slutt forsvinner halen.

Systematikk, utbredelse

Haleløse amfibier er sannsynligvis beslektet med panserpadder. Deres forløpere, Eoanuraog Proanura, er kjent fra karbon og trias. Ekte haleløse amfibier opptrer først i tertiær.

Haleløse amfibier er spredt over hele verden, unntatt i de kaldeste deler av polarstrøkene.

Paedophryne amauensis som lever i Papua Ny-Guinea har en lengde på 7,7 mm. De er det minste av alle kjente virveldyr.

I Norge finnes tre froskearter (se ekte frosker) og én paddeart (se padde).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg