Transe, en søvnlignende, halvbevisst eller ubevisst tilstand med nedsatt påvirkelighet for inntrykk, reduksjon av realitetssans og nedsatt viljekontroll.

Faktaboks

Uttale

tra'ngse, tr'anse

Etymologi
via engelsk trance, fra fransk transe ‘dødelig angst, overgang fra liv til død’, avledet av transir ‘stivne av skrekk’, til latin transire ‘gå over, overskride’
Også kjent som

trance (foreldet skrivemåte)

Transe forekommer som symptom ved dissosiative tilstander og enkelte andre sinnslidelser, men er mest vanlig som resultat av hypnose eller av gruppeprosesser hvor lyd, rytme og sterk affekt brukes for å sette personen i en annen bevissthetstilstand. Transe er som regel en forutsetning for forekomsten av såkalte spiritistiske fenomener. Religiøse og følelsesmessig betonte transer kalles ekstase.

Transe kan også utløses av inntak av rusmidler, for eksempel meskalin. Hypnotisk transe kan ha forskjellig «dybde», fra lett transe til søvngjengeri.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg