Nils-Aslak Valkeapää

Faktaboks

Nils-Aslak Valkeapää

Áillohaš

Uttale
vˈalkeapää
Født
23. mars 1943, Enontekis
Død
26. november 2001, Esbo

Nils-Aslak Valkeapää

Av /NTB Scanpix ※.
Portrett av Valkeapaäa
Av /NTB arkiv/ Scanpix.

Artikkelstart

Nils-Aslak Valkeapää var en nordsamisk multikunstner; forfatter, komponist, musiker, joiker og illustratør. Han var den første samiske forfatter som mottok Nordisk råds litteraturpris, for Solen, min far (Beaivi, áhčážan) i 1991.

Hans far var finsk reindriftssame, hans mor var same fra Norge, som i sin ungdom flyttet med rein til Uløya i Skjervøy i Nord-Troms. Familien bodde i Finland, men da moren ble enke, slo hun seg ned i Skibotn i Norge. Valkeapää flyttet også til Skibotn i 1996, og ble innvilget norsk statsborgerskap i 2001. Huset hans, Lásságámmi, eies nå av en stiftelse med samme navn, som disponerer huset som en kunstner- og forskerbolig.

Valkeapää skrev flere diktsamlinger, som var rikt illustrert med egne tegninger, malerier og fotografier, i tillegg til etnografisk billedmateriale. Hans kunstneriske uttrykk forståes best i totaliteten av dikt, bilde og musikk.

I 1985 utga han dikttrilogien Vindens veier (originaltittel: Ruoktu váimmus, norsk oversettelse 1990) som bygger på en trilogi fra 1974, 1976 og 1981.

Han mottok Nordisk Råds litteraturpris i 1991 for lyrikkverket Solen, min Far, utgitt 1988 (Originaltittel: Beaivi, áhčážan. Norsk oversettelse 1991).

Han fikk den anerkjente musikkprisen Prix Italia i 1993 for fuglesymfonien Goase dušše. Valkeapää utgav også plater med tradisjonell joik og egne komposisjoner, og er kjent for musikken til filmen Veiviseren. Han åpnet vinter-OL på Lillehammer i 1994 med en samisk joik.

I 2001 kom Jorda, min mor (Originaltittel: Eanni, eannážan. Norsk oversettelse 2006).

Utsmykninger i det samiske museet Ájtte i Jokkmokk, i helsesenteret i Karasjok og i Norske Reindriftssamers landsforbunds lokaler i Tromsø.

Han var gudfar til artisten Niko Valkeapää.

Åtte samiske kunstnere ble i 2017 invitert til Documenta 14, som fant sted i Kassel og Aten våren og sommeren 2017. Verk av Nils-Aslak Valkeapää var blant de inviterte. Documenta arrangeres hvert femte år og regnes som verdens viktigste utstilling for samtidskunst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Inger Ravna Eira. Sámi dáiddárleksikona = Samisk kunstnerleksikon. 1994
  • Áillohaš : son of the sun : a portrait of the artist Nils-Aslak Valkeapää. Beaivváš sámi našunálateáhter, 2014

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg