Nils-Aslak Valkeapää, nordsamisk multikunstner; forfatter, komponist, musiker, joiker og illustratør. Han var den første samiske forfatter som mottok Nordisk råds litteraturpris, for Solen, min far (Beaivi, áhčážan) i 1991.

Hans far var finsk reindriftssame, hans mor var same fra Norge, som i sin ungdom flyttet med rein til Uløya i Skjervøy i Nord-Troms. Familien bodde i Finland, men da moren ble enke, slo hun seg ned i Skibotn i Norge. Valkeapää flyttet også til Skibotn i 1996, og ble innvilget norsk statsborgerskap i 2001. Huset hans, Lásságámmi, eies nå av en stiftelse med samme navn, som disponerer huset som en kunstner- og forskerbolig.

Valkeapää skrev flere diktsamlinger, som var rikt illustrert med egne tegninger, malerier og fotografier, i tillegg til etnografisk billedmateriale. Hans kunstneriske uttrykk forståes best i totaliteten av dikt, bilde og musikk.

I 1985 utga han dikttrilogien Vindens veier (originaltittel: Ruoktu váimmus, norsk oversettelse 1990) som bygger på en trilogi fra 1974, 1976 og 1981. 

Han mottok Nordisk Råds litteraturpris i 1991 for lyrikkverket Solen, min Far, utgitt 1988 (Originaltittel: Beaivi, áhčážan. Norsk oversettelse 1991). 

Han fikk den anerkjente musikkprisen Prix Italia i 1993 for fuglesymfonien Goase dušše. Valkeapää utgav også plater med tradisjonell joik og egne komposisjoner, og er kjent for musikken til filmen Veiviseren. Han åpnet vinter-OL på Lillehammer i 1994 med en samisk joik.

I 2001 kom Jorda, min mor (Originaltittel: Eanni, eannážan. Norsk oversettelse 2006).

Utsmykninger i det samiske museet Ájtte i Jokkmokk, i helsesenteret i Karasjok og i Norske Reindriftssamers landsforbunds lokaler i Tromsø.

Han var gudfar til artisten Niko Valkeapää.

Åtte samiske kunstnere ble i 2017 invitert til Documenta 14, som fant sted i Kassel og Aten våren og sommeren 2017. Verk av Nils-Aslak Valkeapää var blant de inviterte. Documenta arrangeres hvert femte år og regnes som verdens viktigste utstilling for samtidskunst. 

  • Inger Ravna Eira. Sámi dáiddárleksikona = Samisk kunstnerleksikon. 1994. ISBN 8291484007. Finn boka.
  • Áillohaš : son of the sun : a portrait of the artist Nils-Aslak Valkeapää. Beaivváš sámi našunálateáhter, 2014. Finn boka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.