Frode Fjellheim, norsk musiker og komponist. Han vokste opp i Karasjok, men har sørsamisk familiebakgrunn og er sterkt knyttet til sørsamisk joik.

Fjellheim har sin utdannelse fra jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium, nå en del av NTNU. Han har en allsidig musikalsk bakgrunn, med piano/keyboards som hovedinstrument. Fra 1982 til 1992 var han ansatt som teatermusiker og -komponist ved Trøndelag Teater i Trondheim. I 1992 dannet han JazzJoik Ensemble, en gruppe som satte den sørsamiske joiken inn i en ny og moderne musikkstil. Gruppens debutalbum, Saajve Dance, kom i 1994. Senere album, under navnet Transjoik, er:

  • Mahkalahke (1997)
  • Meavraa (2000)
  • Remix prosjekt (2003)
  • Uja Nami (2004)

Fjellheim har ellers samarbeidet med musikere innenfor jazz, folkemusikk, rock og klassisk. Han har også laget bestillingsverk for festivaler, musikk for film og TV og så videre. I 2004 kom hans bestillingsverk Arktisk messe fra Festspillene i Nord-Norge i 2000 ut på CD. Fjellheim har også gitt ut en bok om «joik for kor» og en lærebok i musikk som tar utgangspunkt i joik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.