herbarium

Herbarium. Et ark med hvitveis, Anemone nemorosa, fra herbariet ved Botanisk museum i Oslo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Herbarium, samling av planter som er presset og tørket og forsynt med etiketter med navn, finnested, dato og samlerens navn, ofte også med andre opplysninger, f.eks. om voksestedets natur. Blomsterplanter blir festet med smale papirstrimler på papir eller kartong. Moser, laver og sopper legges helst i papirkapsler. Etter prepareringen ordnes plantene enten alfabetisk eller etter bestemte botaniske systemer og legges i esker eller oppbevares i skap; de må stadig ettersees og beskyttes mot å bli ødelagt av sopp eller insekter.

Faktaboks

uttale:
herbˈarium
etymologi:
av latin ‘plante’

Slike sikkert bestemte plantesamlinger er uunnværlige hjelpemidler ved vitenskapelig studium av floraen i de forskjellige deler av verden. Typeeksemplarer av nyoppdagede plantearter blir plassert i herbarium. Store og viktige herbarier finnes i botaniske museer i de fleste land, dessuten finnes det utallige private herbarier. I Norge er det større herbarier i museene ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Se botaniske museer og eksikkater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg