En fylogeni illustreres ofte som et slektskapstre. I dette eksempelet er art A og art B nærmere beslektet med hverandre enn noen av dem er til art C.
.
Lisens: fri
Skisse av livets tre

Charles Darwin tenkte også på fylogenier da han arbeidet med ideene til boka Artenes opprinnelse. I midten av juli i 1837 noterte Darwin "I think" i dagboka si, ved siden av en tegning som illustrerer hvordan arter er i slekt med hverandre.

Skisse av livets tre
Av /Museum of Natural History NYC.

Fylogeni er et oppsett av det evolusjonære slektskapet mellom arter. En fylogeni kalles også et slektskapstre.

Faktaboks

Uttale
fylogenˈi
Etymologi
av gresk ‘slekt’ og -genese
Også kjent som
fylogenese

Et viktig prinsipp i evolusjonsbiologien er at samtlige arter på jorda stammer fra en og samme livsform. Dette betyr at alle arter på jorda er i slekt med hverandre. En fylogeni er en hypotese om artenes relative slektskap til hverandre, det vil si en hypotese om hvilke arter som er nære slektninger og hvilke som er mer fjernt beslektet.

En fylogeni representeres ofte som et evolusjonært tre. Grener som er plassert nærme hverandre indikerer nærmere slektskap enn grener som er plassert lengre fra hverandre.

Fylogenier danner grunnmuren for hvordan arter sorteres inn i slekter, familier, ordener, rekker og riker i den biologiske systematikken etter et naturlig system.

Hvordan en fylogeni lages

Den vanligste måten å konstruere en fylogeni på er å sammenlikne arters DNA. Som en grunnregel er arter med få forskjeller i DNAet nærmere beslektet med hverandre enn arter med flere forskjeller i DNAet.

Det er færre forskjeller mellom DNAet til mennesker og sjimpanser enn det er mellom mennesker og gorillaer. Dette er en viktig grunn til at vi mennesker anses å være nærmere beslektet evolusjonært med sjimpanser enn med gorillaer.

Likheter og forskjeller i morfologiske egenskaper (kroppsplan, lemmer, form, organer) mellom arter kan også brukes for å konstruere fylogenier. Morfologiske egenskaper er ofte det eneste forskere kan benytte for å konstruere slektskapstrær som inkluderer fossiler.

Ved å undersøke morfologien til dinosaurfossiler har forskere funnet ut at dinosaurene er nærmere beslektet med fugler enn noen annen nålevende dyregruppe (se fuglenes evolusjon).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg