Metrologi er læren om måling, måleenheter og målemetoder. I praksis dreier det seg om måling knyttet til de internasjonalt anerkjente målenhetene i SI-systemet.

Faktaboks

Uttale
metrologˈi
Etymologi
av meter og -logi
  • Metrologi er en vanlig feilstaving for meteorologi – vitenskapen om blant annet vær og klima.

Legal metrologi

Legal metrologi omfatter lovgivning og internasjonale avtaler når det gjelder hvilke enheter som er tillatt ved offentlig bruk, samt bestemmelser om krav til målenøyaktighet, toleranseområder med mer for måling som omfattes av lovkrav.

På norsk betegnes dette gjerne som lovregulert måling. Det er behandlet i Lov om målenheter, måling og normaltid, tilhørende forskrifter og såkalte justerbestemmelser hvilke områder og hvilke måleredskaper som omfattes, samt krav til deres bruk og nøyaktighet. Først og fremst dreier det seg om måleutstyr og måling innen kjøp og salg, for beregning av offentlige avgifter, samt enkelte områder innen helse, miljø og sikkerhet.

Justervesenet har ansvar for legal metrologi i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg