skjermplantefamilien

Skjermplantefamilien. Arten giftkjeks inneholder en dødelig gift, som bl.a. skal ha blitt brukt ved henrettelsen av Sokrates.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Skjermplantefamilien er en tofrøbladet plantefamilie. Stenglene er hule og leddet, bladene vanligvis finnet. Meget karakteristiske er de store oppblåste bladslirene. Blomstene kan sitte i enkle skjermer, men vokser oftest i dobbeltskjermer, med eller uten svøp. Frikronet 5-tallsblomst med to grifler, og en spaltefrukt som deler seg i to nøttelignende delfrukter før de til slutt blir hengende etter hver sin streng med flatsiden mot hverandre. Frukten har langsgående kanaler som inneholder eterisk olje.

Faktaboks

Også kjent som
Umbelliferae
Vitenskapelig navn
Apiaceae

Familien omfatter 275 slekter med i alt 2850 arter i middels varme strøk, derav flere på den sørlige halvkule, for eksempel slekten Azorella med over 70 arter i Sør-Amerika. I Norge finnes 23 opprinnelig viltvoksende arter, og vel 30 innførte arter. De er enten innført som ugress eller forvillet fra hager. I denne familien finnes nytteplantene gulrot, pastinakk, persille, selleri, karve, dill og anis, men også giftplanter som selsnepe, hundepersille og giftkjeks (skarntyde).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

skjermplantefamilien
Apiaceae
Artsdatabanken-ID
100250
GBIF-ID
6720

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg