skjermplantefamilien

Skjermplantefamilien. Arten giftkjeks inneholder en dødelig gift, som bl.a. skal ha blitt brukt ved henrettelsen av Sokrates.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skjermplantefamilien, eller Umbelliferae, tofrøbladet plantefamilie. Stengelen er hul og leddet, bladene oftest finnet. Meget karakteristiske er de store oppblåste bladslirene. Blomstene sitter i enkle, eller oftest i dobbeltskjermer, med eller uten svøp. Frikronet 5-tallsblomst med to grifler, og spaltefrukt som deler seg i to nøttelignende delfrukter, som til slutt blir hengende etter hver sin streng med flatsiden mot hverandre. Frukten har langsgående kanaler som inneholder eterisk olje.

Faktaboks

også kjent som:
Apiaceae

275 slekter med i alt 2850 arter i middels varme strøk, derav flere på den sørlige halvkule, f.eks. slekten Azorella med over 70 arter i Sør-Amerika. I Norge 23 arter som er opprinnelig viltvoksende, og vel 30 arter som enten er innkommet som ugress eller er forvillet fra hager. Familien har mange nytteplanter, som gulrot, pastinakk, persille, selleri, karve, dill og anis. Av giftplanter kan nevnes selsnepe, hundepersille og giftkjeks (skarntyde).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg