Hui er den nest største av Kinas 55 anerkjente nasjonale minoriteter (2010). Hui-etnisitet forklares typisk i en tro på forfedre med felles muslimsk identitet. Kulturelt og språklig varierer Hui etter lokale forhold, men er relativt nært knyttet til den kinesiske Han-majoriteten. Dette forholdet med Han-majoriteten har bidratt til å differensiere Hui fra Kinas andre muslimske nasjonale minoriteter. De teller i overkant av ti millioner (2010).

Faktaboks

Uttale
xwi

De første muslimene skal ha kommet til Kina under Tang-dynastiet (618-907) som handelsfolk, soldater og andre reisende. Disse omfattet blant annet persere via Silkeveien og arabere via sjøveien. Men det var først under Yuan-dynastiet (1280-1368) at man fikk større muslimske bosetninger i byer som Beijing, Quanzhou, Guangzhou, Hangzhou, Nanjing og Xi’an.

Samtidig ble deres tilstedeværelse mer synlig i Kina med deres favoriserte posisjon over innfødte kinesere i det mongolske Yuan-dynastiets rasebaserte stratifisering av samfunnet. Man så her en stadig mer utbredt bruk av betegnelsen «hui hui». Det ble på denne tiden ikke bare brukt om muslimer, men også nestorianske kristne, jøder og andre utlendinger. Under Ming-dynastiet (1368-1644) fikk muslimene religiøs frihet og politisk støtte, men var utsatt for streng integrasjonspolitikk: Muslimske menn og kvinner kunne kun gifte seg med etniske kinesere.

Under Qing-dynastiet (1644-1912) ble det ført en stadig mer undertrykkende politikk mot den muslimske befolkningen, både som følge av og som konsekvens til en lang rekke muslimske opprør. Under den nasjonalistiske perioden (1912-1949) bedret muslimenes posisjon seg, med Hui som en av republikkens «fem nasjonaliteter». Under kommunistene har Hui vært utsatt for varierende grad av religiøs undertrykkelse, men har i årene etter kulturrevolusjonen i 1976 fått større politisk støtte og trosfrihet.

Dagens Hui er jevnt utbredt over hele Kina, og er ikke på lik linje med andre muslimske grupperinger som uigurer, Salar og Bonan geografisk begrenset til ett mindre bestemt område. De forbindes likevel gjerne ofte med provinser som Ningxia, Qinghai og Gansu. Spesielt viktig er det autonome prefekturet Linxia i Gansu, også kjent som «Kinas Mekka». Avhengig av geografisk lokalisering har Hui fått ulike betegnelser, som dungan (Sentral-Asia) og panthay (Yunnan, Myanmar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg