Verdens bokdag

Artikkelstart

Verdens bokdag markeres 23. april hvert år med aktiviteter over hele verden. Bokdagen har til formål å oppmuntre til lesing og til utgivelse av bøker, samt å sikre forfatternes opphavsrett. Feiringen knytter an til en gammel tradisjon fra regionen Catalonia i Spania. På engelsk kalles den World Book and Copyright Day, og ble innstiftet av UNESCO i 1995.

Fra midten av 1400-tallet har katalanerne feiret sin skytshelgen Sankt Georg 23. april; i nyere tid har dagen blant annet vært markert ved at bokkjøpere i Cataluña får en rose for hver bok de kjøper.

Bokhandlere, bibliotek, skoler og foreninger har markert Verdens bokdag i Norge siden 1997.

Norsk litterær kanon

I 2008 ble Verdens bokdag markert med utgivelsen av boka Norsk Litterær Kanon. Det ble skrevet et essay om hvert av verkene. Bakgrunn for utgivelsen i 2006 var at Norsk litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene tok initiativet til å utarbeide den norske litterære kanon, fra norrøn tid til i dag. Juryen besto av ti personer, derav forfattere, litteraturkritikere og litteraturvitere. Under Norsk litteraturfestival i 2007 ble listen på 25 verker presentert:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hege Hellesø

Lenken til artikkelen fører ikke til info om Verdens bokdag i Norge og bør fjernes.

svarte Fred Huvenes

Takk, da er lenka slettet. Fred

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg