Verdens bokdag markeres 23. april hvert år med aktiviteter over hele verden. Bokdagen har til formål å oppmuntre til lesing og til utgivelse av bøker, samt å sikre forfatternes opphavsrett. Feiringen knytter an til en gammel tradisjon fra regionen Catalonia i Spania. På engelsk kalles den World Book and Copyright Day, og ble innstiftet av UNESCO i 1995.

Fra midten av 1400-tallet har katalanerne feiret sin skytshelgen Sankt Georg 23. april; i nyere tid har dagen blant annet vært markert ved at bokkjøpere i Cataluña får en rose for hver bok de kjøper.

Bokhandlere, bibliotek, skoler og foreninger har markert Verdens bokdag i Norge siden 1997.

Norsk litterær kanon

I 2008 ble Verdens bokdag markert med utgivelsen av boka Norsk Litterær Kanon. Det ble skrevet et essay om hvert av verkene. Bakgrunn for utgivelsen i 2006 var at Norsk litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene tok initiativet til å utarbeide den norske litterære kanon, fra norrøn tid til i dag. Juryen besto av ti personer, derav forfattere, litteraturkritikere og litteraturvitere. Under Norsk litteraturfestival i 2007 ble listen på 25 verker presentert:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hege Hellesø

Lenken til artikkelen fører ikke til info om Verdens bokdag i Norge og bør fjernes.

svarte Fred Huvenes

Takk, da er lenka slettet. Fred

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg