Kjartan Fløgstad

Faktaboks

Kjartan Fløgstad
Født
7. juni 1944, Sauda

Kjartan Fløgstad

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjartan Fløgstad er en norsk forfatter.

Romaner

Hans to første bøker, diktsamlingene Valfart (1968) og Seremoniar (1969), viser innflytelse fra symbolismen, og ble etterfulgt av gjendiktningene Pablo Neruda. Dikt i utval (1973) og Litteratur i revolusjonen. Dikt frå Cuba (1973). Dikt og spelemannsmusikk 1968–1993 (1993) samler disse bøkene, løse dikt og gjendiktninger, samt de mange diktene som inngår i Fløgstads romaner. Prosaforfatterskapet ble innledet med Den hemmelege jubel (1970) og Fangliner (1972), før romandebuten kom med Rasmus (1974).

Etter to kriminalromaner, Døden ikke heller (1975; utgitt under pseudonymet K. Villum) og Ein for alle (1976; utgitt under pseudonymet K. Villun), fikk han sitt store gjennombrudd med Dalen Portland (1977; Nordisk Råds litteraturpris 1978), en rik skildring av det norske etterkrigssamfunnets utvikling, konsentrert om det fiktive industristedet Lovra. Med sin forening av poesi og sosial satire, folkelig fortellerkunst og historiekunnskap, representerer boken en markant fornyelse av den moderne politiske romanen i Norge. Deretter fulgte Fyr og flamme (1980, Kritikerprisen), en ny Lovra-roman, bredere i sitt anslag, hvor Fløgstad henter inspirasjon så vel fra François Rabelais som den latinamerikanske magiske realismen, og finner en grensesprengende litterær uttrykksform for nordmenns erfaringer på 1900-tallet.

U 3 (1983) er en strammere politisk roman som tar utgangspunkt i faktiske hendelser i norsk militærpolitikk, mens Det 7. klima (1986) til gjengjeld er et av de dristigste prosaverk i nyere norsk litteratur. Handlingen er lagt til en nær fremtid, og har form av en fiktiv biografi over innvandreren Salim Mahmood og hans livsløp i Media Thule. I romanen belyses mediesamfunnets utvikling og den postmoderne tilstand i en litterær vev som spenner fra burlesk satire til essayistikk.

I Kniven på strupen (1991) vender Kjartan Fløgstad tilbake til et Lovra i avindustrialiseringens tegn, og gjennom å benytte spenningsromanens grep skaper han både skarp og underholdende politisk satire over verdioppløsningen i det etterindustrialiserte finans- og mediesamfunnet. I Fimbul (1994) er anslaget dystrere. Handlingen skildrer et planlagt terrorangrep mot fredsprisutdelingen til Menachem Begin og Muhammad al-Sadat i 1978, mens romanen nærmest på allegorisk vis tematiserer en samfunns- og kulturutvikling der fremskrittstro og reell positiv handling er umuliggjort.

Fløgstad utgav i 1998 den stort anlagte romanen Kron og mynt (Brageprisen) som knytter trådene tilbake til Fyr og flamme (1980). Et stort persongalleri, mange tidsplan og en rekke handlingstråder bindes sammen til en helhet som både gir et sterkt satirisk samtidsbilde og handler om vårt forhold til fortiden og dens kunst. I 2002 kom den satiriske romanen Paradis på jord, der det moderne Norge blir sett fra en chileners synsvinkel. Han fikk strålende kritikker for Grand Manila (2006, Kritikerprisen), en roman som tar utgangspunkt i industrisamfunnet Sauda.

Grense Jakobselv (2009) er en storslått og detaljrik roman som henter handling fra begynnelsen av 1930-årene og helt frem til 2008. Kjartan Fløgstad benytter seg også her av spenningromanens grep.

Sakprosa

Fløgstad har også et rikt sakprosaforfatterskap. Han har blant annet gitt ut den kritikerroste Claes Gill-biografien Portrett av eit magisk liv (1988; revidert utgave 1994), bedriftshistorien Arbeidets lys (1990), Latin-Amerika-skildringen Pampa Unión (1994) og EU-pamfletten Ved Roma port (1994). Han hører dessuten med til våre betydeligste essayister med samlingene Loven vest for Pecos (1981), Ordlyden (1983), Tyrannosauros Text (1988) og Antipoder (1996). I 1999 utgav Fløgstad en dokumentarbok om nordmenn i Sør-Amerika, Eld og vatn, og i 2000 debuterte han som dramatiker med farsen Evig varer lengst.

Osloprosessar (2000) er et essay om den sosiale omskapningen av Oslo på slutten av 1900-tallet. Sudamericana (2000) er en utvidet utgave av Pampa Unión, og Shanghai Ekspress (2001) en reise- og rapportbok fra Kina. I Hotel Tropical. Nettenes fedreland (2003) gir han en levende og personlig skildring av sine opphold på diverse hoteller i tropene. Pyramiden (2007) med undertittelen «Portrett av ein forlaten utopi» er en skildring av den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard. Et bredt utvalg tekster fra hele forfatterskapet kom i 2008 under tittelen Gi lyd.

Kjartan Fløgstad var festspeldiktar ved Dei Nynorske festspela i 1994. Han er tildelt en rekke priser, blant annet Gyldendalprisen i 1998 og Brageprisens hederspris i 2008, og hans bøker er oversatt til mange språk.

Bibliografi

Romaner

  • Rasmus. (Roman, 1974)
  • Døden ikke heller. (K. Willum). (Krim og spenning, 1975)
  • Ein for alle. (K. Willum). (Krim og spenning, 1976)
  • Dalen Portland. (Roman, 1977)
  • Fyr og flamme. (Roman, 1978)
  • U 3. (Roman, 1983)
  • Det 7. klima. (Roman, 1986)
  • Kniven på strupen. (Roman, 1992)
  • Fimbul. (Roman, 1994)
  • Aa. Aavaath. Kron og mynt. ( Roman, Gyldendal, 1998)
  • Paradis på jord. (Roman, Gyldendal, 2002)
  • Grand Manila. (Roman, Aschehoug, 2006)
  • Grense Jakobselv. (Roman, Gyldendal, 2009)
  • Nordaustpassasjen. (Roman, Gyldendal, 2012)
  • Magdalenafjorden (Roman, Gyldendal, 2014)

Sakprosa

  • Den hemmelege jubel. (Prosa, 1970)
  • Loven vest for Pecos – populærkunst og kulturindustri. (Essays, 1981)
  • Ordlyden. (Essays, 1983)
  • Portrett av eit magisk liv. Poeten Claes Gill. (Biografier og memoarer, 1988)
  • Arbeidets lys. Tungindustrien i Sauda gjennom 75 år. (Sakprosa, 1990)
  • Pampa Union. (Reiseskildring , 1994)
  • Ved Roma port. (Pamflett-1994)
  • Antipoder. (Essays, 1996)
  • Osloprosessen. (Essays, Gyldendal, 2000)
  • Sudamericana. (Dokumentar og historie, Gyldendal, 2001) Shanghai Ekspress.
  • (Dokumentar og historie, Gyldendal, 2001)
  • Snøhetta. Hus som vil meg hysa. (Dokumentar og historie, Samlaget, 2004)
  • Pyramiden. (Dokumentar og historie, Spartacus, 2007)
  • Essays 2010 (Essays, Gyldendal, 2010)
  • Dovre faller. Norge 1814-2014 (2014)
  • Etter i saumane (2016)
  • Trans-Sovjet ekspress (2017)

Lyrikk

  • Seremoniar. (Lyrikk, 1969)
  • Valfart. (Lyrikk, 1968)
  • Dikt i utval av Pablo Neruda. (Gjendiktning, 1973)
  • Litteratur i revolusjonen. (Gjendiktning, 1973)
  • Dikt og spelmannsmusikk 1968-1993. (Dikt-1993)
  • Sandharpesongar (2018)

Andre sjangere

  • Evig varer lengst. (Dramatikk, Gyldendal, 2000)
  • Fangliner. (Eventyr, 1972)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg