Sikkerhetsrådsresolusjon 242 (1967)
FNs sikkerhetsråds mye omtalte resolusjon 242 fra 1967, der mangelen på ordet «the» foran «territories» i den operative artikkelen 1 (i) fikk konsekvenser for implementeringen.

Resolusjon er et skriftlig vedtak, en beslutning eller uttalelse truffet av/fra en organisasjon eller forsamling. En resolusjon kan treffes på basis av konsensus eller etter votering.

Faktaboks

Uttale
resolusjˈon
Etymologi
av latin ‘løse igjen’

I internasjonale organisasjoner og forsamlinger

Innenfor rammen av FN vedtas resolusjoner av blant annet FNs generalforsamling, FNs sikkerhetsråd og FNs særorganisasjoner, for eksempel ILO. Parlamentarikerforsamlingene i flere multilaterale organisasjoner, som for eksempel Europarådet, NATO og OSSE vedtar også resolusjoner.

Det er vanlig at en resolusjon i internasjonale organisasjoner og forsamlinger har en innledende og en operativ del.

FNs generalforsamling

I FNs generalforsamling er det spesielle regler for vedtak av en resolusjon om viktige spørsmål. Som viktige spørsmål nevner FN-pakten uttrykkelig uttalelser om internasjonal fred og sikkerhet, valg av medlemmer til rådene, herunder ikke-faste medlemmer i sikkerhetsrådet, opptakelse og utelukkelse av medlemmer i FN, spørsmål i tilknytning til tilsynsordningen og budsjettspørsmål.

For slike spørsmål kreves det at minst to tredjedeler av de stater som er til stede ved voteringen og deltar i avstemmingen, stemmer for resolusjonen. For andre spørsmål er det tilstrekkelig med alminnelig flertall.

FNs sikkerhetsråd

Resolusjoner i FNs sikkerhetsråd vedtas med minst 9 av de 15 medlemmenes stemmer og forutsetter at ingen av de 5 faste medlemmene (Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA) legger ned veto.

Resolusjoner om sanksjoner som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd under FN-paktens kapittel VII, er folkerettslig bindende.

Begrepet resolusjon i Norge

I offisiell norsk sammenheng brukes kongelig resolusjon og kronprinsregentens resolusjon. Kongelig resolusjon er betegnelse på vedtak fattet av Kongen i statsråd. Kronprinsregentens resolusjon er betegnelse på de beslutninger regjeringen gjør under Kongens fravær på reiser innen riket fattet i henhold til Grunnlovens paragraf 13.

Det er ikke uvanlig at politiske partier og ikke-statlige organisasjoner vedtar resolusjoner om aktuelle samfunnsspørsmål. Dette er da å anse som partiets/organisasjonens offisielle standpunkt eller uttalelse i en sak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Friis, Finn og Vraalsen, Tom (1975): FN i fokus, Gyldendal Norsk Forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg